Slik unngår du å bli lurt
Her er noen praktiske råd for å beskytte deg mot svindelforsøk:
STOPP – Det haster ikke
Dersom du blir kontaktet via telefon av næringsdrivende på et utenlandsk telefonnummer og du ikke allerede har en relasjon med dem kan du være utsatt for forsøk på svindel. Da anbefaler vi å legge på. Selv om du har tatt imot en slik samtale, er det først hvis du laster ned programvare eller oppgir kortinformasjon at svindelen er i gang. Det koster heller ikke noe å motta anrop så lenge du befinner deg i Norge.
Noen ber deg om å oppgi BankID, passord, koder eller lignende. Bank, politi, Økokrim eller myndigheter vil ALDRI be deg om å oppgi slik informasjon. Det er viktig å aldri oppgi slik informasjon til andre selv om de sier at de prøver å hjelpe deg.
Om nummeret er skjult kan du også velge å la være å ta samtalen.
Svindlerne kan utgi seg for å være noen du kjenner. Still et par spørsmål som du vet at den riktige personen vet svaret på. For eksempel: Hva heter katten vår? Hva slags bil har vi? Hvor var vi forrige sommer?
TENK – Kan det være svindel?
Ved skrivefeil og dårlig språk er det ekstra grunn til å være på vakt. Virker svaret ulogisk og forhåndskrevet kan det hende at du kommuniserer til en AI-styrt chatbot.
Når et selskap ikke kommuniserer som vanlig. Be heller om å få ringe tilbake selv.
Du blir bedt om å kikke på en lenke i en mistenkelig e-post eller SMS. Sjekk alltid nøye før du klikker på dem. Se etter feil i avsenders nummer eller e-post. Logg aldri inn med BankID via lenke i SMS.
Når et tilbud er for "godt for å være sant". Sjekk alltid nettside om tilbudet faktisk finnes.
Noen bruker informasjon om deg. Ikke anta at den som ringer er ekte bare fordi vedkommende har informasjon om deg. Svindlere kan finne informasjon om deg på nettet, for eksempel på sosiale medier.
La deg aldri presse til å dele passord eller koder eller overføre penger.
Ikke last ned et program eller en app dersom noen ber deg om å gjøre det. Det kan høres ut som personen prøver å hjelpe deg, men det du laster ned kan gi andre tilgang til PC-en eller telefonen din.
Aldri invester penger via lenker på SMS, e-post, Facebook eller andre sosiale medier.
Installer sikkerhetsoppdateringer. Hold mobilen din oppdatert med siste programvare. Det hjelper å tette sikkerhetshull.
Sikre kontoer med totrinns-autentisering for innlogging.
SJEKK – Snakk med noen om du er i tvil
Er du i tvil eller er usikker på hva du skal gjøre, snakk med noen du stoler på før du svarer, trykker på linker, eller gjennomfører et kjøp i en nettbutikk.
Hvis du er usikker, ta kontakt via offisielle kanaler med den virksomheten vedkommende representerte for å sjekke om det virkelig var dem som ringte.
Hvis du blir utsatt for anrop med manipulert avsenderadresse, så ta kontakt med din tilbyder.
Har du blitt utsatt for svindel?
Kontakt banken dersom du blir eller tror du blir utsatt for svindel for å stoppe utbetalinger.
Ring politiet for råd og veiledning i saken. Politiet kan nås på 02800 eller på telefonnummer oppgitt her.
Du kan også kontakte politiets nettpatruljer som finnes i alle politidistrikt, se her.
Anmeld saken. Politiet har et eget anmeldelsesskjema for svindel/bedrageri og ID-tyveri som du finner her.
For politiet kan din anmeldelse være puslespillbrikken som mangler, det kan hjelpe i internasjonalt politisamarbeid og det er definitivt viktig for statistikken for den type kriminalitet
Er du utsatt for trusler og utpressing er det særlig viktig at politiet kobles på. Tenk at du kan være med på å forhindre at de gjør dette mot andre.
Ta en sikkerhetsgjennomgang på dine digitale flater, endre passord og aktiver to-faktorautentisering.
Ikke klandre deg selv! Absolutt alle kan bli utsatt for svindel. Svindel har rammet ¼ av Norges befolkning, så du er ikke alene. Du har blitt utsatt for kriminalitet og det er helt naturlig at du synes det er vanskelig. Snakk med noen og vær åpen. Din historie kan hjelpe andre. Det er også ulike hjelpelinjer og chatter som du kan bruke.
Kilde: NMKOM - Nasjonal kommunikasjonsmyndighet