Slik beregnes nettleia di!

Usikker på hva nettleie er og hvordan den beregnes? Vi gir deg svaret.

Fra 1. juli 2022 innførte regjeringa en ny nettleiemodell som har som mål å få oss forbrukere til å bruke strømmen smartere. Det er derfor dyrere å bruke strøm når mange bruker strøm, og rimeligere når det er færre, typisk om natta. Slik får man spredd strømforbruket og utnyttet kapasiteten i strømnettet bedre.

Det er nemlig begrenset hvor stor kapasitet strømnettet vårt har, altså hvor mye strøm vi kan bruke samtidig. Så da ønsker myndighetene å premiere de som legger forbruket sitt utenom de store strømtoppene.

Det fine med den nye beregningsmodellen er at du har i større grad enn tidligere mulighet til å kontrollere forbruket ditt og dermed få lavere nettleie.

Hva er nettleie?

Nettleie er det du må betale til nettselskapet for strømmen som blir levert hjem til deg, og ikke det du betaler for selve strømmen. Det er derfor ikke strømprisen som avgjør hva du betaler i nettleie, men hvor mye strøm (kWt) som har blitt levert hjem til deg totalt, hvor mye strøm du har brukt på en gang og når på døgnet du har brukt strømmen.


Nettleia består av 3 deler

Nettleia består av 3 deler; offentlige avgifter, kapasitetsledd og energiledd.


1.Offentlige avgifter består blant annet av lovpålagt innbetaling til energifondet Enova, elavgift og merverdiavgift.


2.Kapasitetsleddet beregnes ut fra hvor mye strøm du bruker samtidig. Kapasitetsleddet, også kalt effektledd, har nå ulike trappetrinn og tar utgangspunkt i det de kaller døgnmaksene.

Døgnmaks er den timen du brukte mest strøm i løpet av ett døgn. For å finne ut hvilket kapasitetstrinn du havner på, tar man de tre høyeste døgnmaksene dine i løpet av en måned og beregner gjennomsnittet av de.

Det er her pulsmåleren er god å ha, for nå kan du se hvor mye strøm du bruker totalt i sanntid og slik kunne unngå så høye døgnmakser. Dermed unngår du å hoppe opp et kapasitetstrinn.


3.Energileddet er beregnet ut fra strømforbruket ditt i kilowattimer (kWt), og når på døgnet at du har brukt strømmen. Her er det ulike priser alt etter om det er dag eller natt. Det er litt ulike satser fra nettselskap til nettselskap, så for å finne ut hva som gjelder for deg må du sjekke med nettselskapet ditt.


Her kan du spare en del på å flytte forbruket ditt til tider på døgnet det er billigere å bruke strøm, og selvsagt på å bruke mindre strøm totalt sett - selv om kanskje dette er det vanskeligste.


Det kan med andre ord være mye penger å spare på å få full kontroll over strømforbruket ditt, og samtidig avsløre de virkelig store strømtyvene hjemme hos deg. Gjør du det kan du få lavere strømregninger og lavere nettleie. Med Svorka-appen og pulsmåleren er det heller ikke så vanskelig eller tidkrevende.