Lader du fortsatt i stikkontakten hjemme?

3 av 4 norske elbileiere har elbillader

En undersøkelse gjort for Norsk Elbilforening i 2021 viste av 3 av 4 elbileiere hadde skaffet seg en egen elbillader hjemme. Det er selvfølgelig godt nytt, men vi skulle gjerne sett at det var enda flere.


Fornuftig regelendring i 2022

Selv om det fortsatt er lov, ble det i den oppdaterte NEK 400:2022-standarden en vesentlig innstramming i reglene. Nå er det krav om at det ved alle nyinstallasjoner (etter 1. juli 2022) skal installeres egen ladeboks til lading av elbilen.


Tryggere lading

Elbilladeren er utviklet for at du skal kunne lade tryggest mulig hjemme. Den hindrer deg i å gjøre typiske brukerfeil og har egne innebygde sikkerhetssystemer som stopper ladingen om det for eksempel skulle oppstå feil på strømkursen.

Du unngår også jordfeilproblemer og risikoen for brann minimeres.


Raskere lading

Ikke bare er det tryggere, det er også raskere å lade med en installert elbillader. I hvert fall om strømanlegget ditt har kapasitet til det.

Elbilladere har blant annet noe de kaller en lastbalanseringsmodul som sikrer at du ikke overbelaster strømkursen hjemme og omdirigerer ledig strømkapasitet slik at ladingen går raskere.


Lading i stikkontakten er en sikkerhetsrisiko

Når man lader en elbil trekker den mye strøm konstant og gjerne over et lengre tidsrom. Om ledningsnettet ditt er gammelt eller for svakt kan det i enkelte tilfeller gå varmgang og i verste fall ta fyr.


Høyere krav til jordfeilvern

Jordfeilvern oppdager raskt jordfeil og slår ut strømkursen for å forhindre skade. Elbilen stiller høyere krav til jordfeilvern enn det vanlige husholdningsapparater (type A) gjør. Det er derfor du trenger en annen type jordfeilvern (type B) når du installerer en elbillader hjemme. Med mindre elbilladeren du kjøper har DC-overvåking. Med DC-overvåking vil ladeboksen selv beskytte mot feilstrømmene som kan oppstå i bilen og du trenger ikke installere type B.


Både Zaptec Go og EMES EvPro Smart har innebygd DC-overvåking.