Brit og Ole valgte å satse på solceller

Brit og Ole valgte i 2022 og investere i solceller fra Svorka. Når de skulle renovere huset i Surnadal, var Brit primus motor for å bli egen strømprodusent ved hjelp av solenergi.

Med stadig økende energipriser og et større fokus på bærekraftig energiproduksjon, har solcelleanlegg blitt en populær investering for både privatpersoner og bedrifter. Her kan du bli kjent med Brit Roaldset og Ole Alexander Hendseth, og lese om hvorfor de valgte å satse på solenergi fra Svorka.

 

En langsiktig investering

Brit og Ole har 2 gutter på snart 9 og 7 år, er bosatt i Surnadal og kjøpte seg bolig i 2013. Med årene kom også behovet for renovering og i 2022 valgte de å pusse opp boligen med plan om ny stor veranda og carport. Planene om oppussing førte også til at de ble nødt til å refinansiere lånet. De så derfor på muligheter til å kunne øke husets verdi over tid, hvor oppussing og energieffektivitet kunne bidra til en mer langsiktig investering som også ga positiv effekt på lånerenta.

Undersøkelser har vist at boliger med solcelleanlegg har en høyere markedsverdi enn tilsvarende boliger uten solenergiløsninger.

Brit har bakgrunn som autorisert regnskapsfører, og var derfor tidlig ute med å se på ulike løsninger.

–Jeg ønsket å tenke mer langsiktig hvor verdiøkning på huset, billigere strømregninger og lavere renter var motivasjons faktorer for investeringen.

Svorka markedsførte sin nye satsing på solceller, og inviterte til informasjonsmøte om sol.

–Møtet ble en stor suksess forteller Sara Akerfeldt, prosjektleder for solenergi i Svorka. Vi fryktet tomme lokaler når vi dagene etter utlysningen kun hadde få påmeldte, men før fristen gikk ut var lunsjmøtet fullbooket og mange sto på venteliste. Dagen og lokalet ble fylt med engasjerte og nysgjerrige sambygninger som ønsket å vite mer om solceller.

–For vår del var valget allerede tatt, for solcelleanlegg var det riktige for oss, vi var derfor ikke på selve solmøtet forteller Brit, men de hadde satt seg godt inn i temaet på forhånd.

–Jeg er godt fornøyd med investeringen og produksjonen har vært over all forventning, spesielt månedene mars/april i år, hvor vi har produsert mer enn vi hadde sett for oss. Her har det vært gunstig med både kulde og sol. Fordelen med å være egen strømprodusent, er at jeg tenker mindre over strømforbruket vårt. Vi har det godt og varmt, og slipper å bekymre oss over høye strømregninger, spesielt i vinterhalvåret når strømmen ofte er dyr. Etter installering av solcellepaneler har vi sjelden hatt strømregninger på over 4000 kroner, til tross for at dette også inkluderer forbruket til vår leietaker.

Vurderte flere energitiltak

I forbindelse med oppussingen, vurderte også Brit og Ole andre energitiltak som f.eks. luft-til-vann-varmepumpe, men valgte bort alternativet siden det ble for kostbart i forhold til effekten. Med enovastøtten de fikk ved installering av solcelleanlegget, ble totalprisen omtrent den samme som løsningen for varmepumpa, men var likevel en tryggere investering med lange garantier. Valget ble derfor enkelt og de bestilte komplett solcelleanlegg lokalt fra Svorka.

Svorka var med hele veien fra A-Å

Montering av solcellepaneler ble utført av Svorka og anlegget var i full drift før jula 2022.

–Vi er totalt sett godt fornøyde med produksjonen, med unntak av vinteren 2022/2023 som førte med seg mye is og snø. Her møtte vi på noen utfordringer som vi har tatt lærdom av. På grunn av den ekstreme mengden snø, ble vi nødt til å være kreative da snøen smeltet ned i takrennene og til frøs til is. Nå har vi kjøpt varmekabler med termostat for å legge i takrennene, som slår seg på når det er minusgrader. Erfaringen vår så langt er at det kan lønne seg å koste bort noe snø for bedre produksjon på anlegget på vinters tid. Ellers produserer solcellepanelene bra med strøm også gjennom vinteren, selv om det ikke kan måle seg med sommeren, tilføyer Brit.

Brit og Ole har 38 paneler som til enhver tid produserer strøm.

Solceller lønnsom på sikt

–Vår investering i solcelleanlegget, kunne «bakes inn» i huslånet. Vi ser på dette som en langsiktig investering som ikke bare er lønnsom, men som også har gitt huset en betydelig verdiøkning. Med tanke på våre to husholdninger og de høye strømutgiftene senere år, har solkontoen vært verdifull å kunne benytte seg av. Sol-appen gir meg en god oversikt over hvor mange kW som til enhver tid produseres. Appen er nesten avhengighetsskapende, men gjør det veldig morsomt å følge med på strømproduksjonen.

Når strømprisen er veldig høy en måned, kan jeg selv velge hvor mange kWh jeg ønsker å ta ut fra solkontoen. Verdien av disse trekkes fra strømregningen og utgjør en verdifull forskjell på sluttsummen.

Solkonto fungerer som et virtuelt "batteri" som automatisk lagrer overskuddsstrømmen av solcelleanlegget (den strøm du ikke selv forbruker), beregnet i antall kWh. Du kan lese mer om solkonto her:

I løpet av mars i år har panelene til Brit og samboeren Ole, produsert 476 kW, noe hun sier seg godt fornøyd med.

Lurer du på hva ditt soltak vil koste og hva du kan forvente i enovastøtte? I vår solcellekalkulator finner du svar på det, og mye mer.

Fakta om solcelleanlegget til Brit og Ole per mars 2024

  • Antall optimizere: 38 stk

  • Antall invertere: 1 stk

  • Estimert produksjon: ca. 10 000 kWh pr. år

  • Antall solcellepanel: 38 stk, 370 Watt

  • Produksjon mars 2024: 476 KW

  • Produksjon April 2024: 1110 kWh