Fallrettseier og vurderer strømproduksjon?
Er du grunneier eller fallrettseier og vurderer strømproduksjon i vassdraget ditt? Da vil vi gjerne høre fra deg. Vi kan være en solid og trygg samarbeidspartner.
Mange mindre vassdrag kan bygges ut relativt enkelt – og være bærekraftig i dobbel forstand:
- De gir ny fornybar energi med små miljøinngrep.
- De gir en nødvendig ekstrainntekt til fallrettseiere og grunneiere
Svorka ønsker å være en aktiv, miljøbevisst utbygger som skaper merverdier av naturressurser i lokalsamfunnet. Enten i egen regi gjennom leie av fallrett, eller i partnerskap med fallrettseiere. Vi tar hånd om alle praktiske oppgaver som må til for å gjennomføre en utbygging. Vi har et solid økonomisk og faglig fundament som bidrar til å sikre gunstig finansiering og trygg drift.
Vi ønsker kontakt med flere fallrettshavere for å drøfte mulig utbygging i vassdrag, primært i Surnadal, Rindal og Halsa, men også ellers i Midt-Norge.
Kontakt oss på telefon 97 91 22 22 eller send oss en epost på produksjon@svorka.no.
Svorka satser på kraftproduksjon
Svorka satser på produksjon av strøm. Vi skal bidra til eie, oppgradere, bygge og drive egne kraftverk og produksjonsanlegg, samt bidra til ytterligere utbygginger lokalt.
Selskapet er en aktiv utbygger og samarbeidspartner ved utbygging av tradisjonelle kraftverk, samt mini- og mikrokraftverk. Derfor har vi også oppretta selskapet, Svorka Småkraft i samarbeid med Småkraft AS.
Miljø og klima
Vannkraft er en miljøvennlig og fornybar energikilde, og i Svorka er miljø og klima viktige fokusområder i all kraftproduksjon.
Vannkraft er ren energi som ikke fører til utslipp av CO² eller andre klimagasser, og 99 prosent av strømforbruket i Norge kommer fra slik miljøvennlig energi. Resten er import av strøm produsert av kull, atomkraft osv.
Utbygging av ny energi i Europa, som hovedsakelig vil komme fra kull, vil forurense atmosfæren med 840 gram CO² for hver eneste produserte kilowattime.
Det ligger derfor en stor miljømessig gevinst i at vi utnytter våre unike muligheter til å hente ut vannkraft i stedet for å importere mer forurensende energi fra Europa.
Dette er vannkraftverkene våre:
Svorka kraftverk
Svorka og Statkraft eier 50 % hver i Svorka kraftverk i Surnadal kommune. Kraftverket ligger nederst i Bæverdalen og ble satt i drift i 1963. Kraftverket har et nedbørsfelt på 104,5 km² på Nordmarka, mellom Surnadal og Bæverdalen, og en beregnet årsproduksjon på 111 GWh.
Nordsvorka kraftverk
Svorka og Statkraft eier 50 % hver i Nordsvorka kraftverk i Surnadal kommune. Nordsvorka kraftverk ble bygget av Svorka og satt i drift i 2007. Kraftverket ligger i vannveien til Svorka kraftverk med inntak i Geitøyvatnet, og har en beregnet årsproduksjon på 12,5 GWh.
Brandåa kraftverk
Brandåa kraftverk i Rindal kommune omfatter to sideelver til Surna (Sunna), Brandåa og Trøkna. Kraftverket ble satt i produksjon i 2009, og har en beregnet årsproduksjon på 15,8 GWh.
Valsøyfjord kraftverk
Enge Bruk og Enge Tresliperi var starten på det som i dag, over hundre år etter, er kjent som Valsøyfjord kraftverk i Halsa kommune. Dagens rørgate er fra 1988, og i 1991 ble magasindammen i Englivatnet utbedret. Den nye kraftstasjonen er fra 1994, og har en beregnet årsproduksjon på 17 GWh.
Grytdalen kraftverk
Grytdalen kraftverk i Valsøyfjord er et kraftverk som utnytter vannet i strekningen fra Englivatnet til inntaksdam Valsøyfjord kraftverk. Anlegget ble satt i produksjon i begynnelsen av mars 2012, og har en beregnet årsproduksjon på 5,3 GWh.