Bruk strømmen smartere og spar penger
Har du noen gang lurt på hvor mye strøm du bruker hjemme akkurat her og nå eller hva som bruker mest strøm? For hva skjer med strømforbruket ditt når du slår av kjøkkenvifta eller avslutter ladinga av elbilen?
Med Svorka-appen, pulsmåler og enkle strømsparetips kan du planlegge eget forbruk etter hvilke timer på døgnet som er billigst.
For mange kan strøm og strømsparing både være vanskelig og ofte forbindes med dårligere komfort. Å avdekke strømtyvene i huset ditt kan likevel være svært lærerikt og kan gi deg både glede og trivsel når du kun ved å bruke strømmen smart, kan spare penger hver eneste dag.
Er det en ting som er sikkert så er det at strømregninga tikker inn hver eneste måned. Selve strømprisen er det lite man kan gjøre med, men både strømforbruk og når på døgnet du bruker strøm kan du være med å påvirke.
Så hva bruker mest strøm?
Den aller største strømtyven i en husholdning kommer nok ikke som en stor overraskelse.
Hele 60 prosent av strømforbruket ditt går faktisk til at du og dine skal ha det godt og varmt i hjemmet.
Oppvarming av varmtvann kommer på en god 2 plass med sine 15-20 prosent av strømforbruket.
Elektriske apparater som vaskemaskin, tørketrommel, komfyr og stekeovn kommer på en solid 3 plass, med 15 prosent av strømforbruket ditt.
Hvor mye strøm som brukes på oppvarming avhenger selvsagt av flere andre faktorer som byggeår, energistandard og varmelekkasjer. Jo bedre isolert din bolig er, jo mindre vil andelen til oppvarming av boligen bli.
Se våre strømsparetips og påvirk strømregninga di hver eneste måned- selv med små grep i hverdagen.
Spar på varmen
Skru ned innetemperaturen med 1 grad. Det gir ikke store utslag på komforten, men kan gi et større utslag på strømregninga. Ved å senke innetemperaturen med 1 grad reduserer du strømforbruket med opptil 5 prosent. Lukker du i tillegg dører mellom varme og kalde rom hjelper det deg å holde på varmen der du er. Rom du ikke oppholder deg mye i trenger heller ikke mye varme.
Senker du i tillegg varmen på natt eller på tider på døgnet hvor du ikke er hjemme vil du også spare mye på energibehovet til oppvarming. Dette gjør du enten ved å justere temperaturen automatisk eller du kan også gjøre det manuelt.
Ei varmepumpe kan sikre deg lavere oppvarmingskostnader og behagelig innetemperatur hele året. Les mer om våre energieffektive varmepumper.
Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året. Gjennomsnittsforbruk i en enebolig er beregnet til aa. 25.000 kWh i året.
Spar på varmtvannet
Spar penger med å dusje smartere. Reduser dusjstrålen og dusj maks 5 minutter hver. Varmtvann sluker mye energi, derfor er det viktig å ikke bruke varmtvann unødvendig.
Dusj på kveldstid. Ofte er strømmen dyrest om morgenen og blir normalt sett billigst på kveldingen
Fyll opp vaskemaskinen helt for å utnytte kapasiteten. Når du vasker klær går det mye varmtvann enten den er halvfull eller full.
Unngå å bruke tørketrommelen hver gang du vasker, heng heller opp klær som kan henges til tørk.
Kjør oppvaskmaskin på lavere temperatur. Ved å senke temperaturen til 50/55 grader kan du spare opptil 20 % av forbruket, sammenlignet om du kjører ei maskin på 65 grader.
Å bruke oppvaskmaskinen er faktisk billigere enn om du skal vaske opp for hånd. Den bruker nemlig mindre varmtvann enn man kanskje skulle tro. Kjører du i tillegg økoprogram, sparer du enda mer strøm. Oppvasken blir like ren, men tar litt lengre tid.
Effektiv bruk av elektriske apparater
Bytt lyspærer- erstatt gamle lyspærer med LED- eller sparepærer. Disse bruker en fjerdedel av strømmen i forhold til de gamle halogenpærene.
Gjør det til vane å slå av lyset i rom du går ut av. Rom som du ikke oppholder deg mye i trenger heller ikke belysning.
Monter lyssensor på utelys som automatisk slår av lyset.
Invester i energismarte oppgraderinger som smart strømstyring
Lad elbilen med smartstyring og styr unna lading på timer hvor strømmen er dyrest. Med smartstyring legger du inn tidspunkt til når bilen skal være ferdigladet. Resten gjør seg selv.
Invester i en smart varmepumpe som du kan styre fra hvor som helst. Når du går ut av døren om morgenen kan du senke temperaturen, og så kan du justere den opp igjen når du er på vei hjem. Med en energieffektiv varmepumpe i hus kan du redusere strømforbruket ditt betraktelig, samtidig som du får en behagelig innetemperatur, lavere strømregning og et renere inneklima.
Visste du at Enova i tillegg gir deg støtte til smart strømstyring? Sjekk ut enova sin nettside og se hvor mye du kan få i støtte til en mer energieffektiv bolig.
Last ned strøm-appen og flytt forbruket til tider der strømprisen er lavest.
Få oversikt over strømprisen og planlegg strømforbruket ditt. Du kan ta enkle grep som å planlegge oppvaskmaskina til tider hvor strømmen er billigere. Er strømprisen høy den neste timen, kan du kanskje utsette å sette på oppvaskmaskina til senere? Skal du lade el-bilen kan du også med smartlading spare opptil 20 prosent ved å lade på timer hvor strømmen er billigst.
Følg med på eget strømforbruk og reduser strømbruken i den typiske "rushtiden".
Mange synes det er vanskelig å følge med på strømprisene, og i hvert fall planlegge eget forbruk etter strømprisene. Med strøm-appen slipper du å bruke mye tid på det. I appen har du alltid tilgjengelig dagens spotpris. Fordeler du i tillegg strømforbruket ditt utover dagen så slipper du de høye strømtoppene hvor strømmen er dyrest. Ved å fordele strømforbruket ditt kan du også holde deg på ett lavere trappetrinn i nettleiemodellen enn du ville ha gjort uten å fordele forbruket ditt. Har du i tillegg pulsmåler får du dobbel gevinst hvor du ved en kjapp titt i appen kan se hvor mye strøm du bruker her og nå, og hva strømprisen er.
I tillegg kan du aktivere pushvarsel i appen og få varsel når du er på tur til å gå opp ett trappetrinn på nettleiemodellen. Mer informasjon om nettleiemodellen finner du her.
Med pulsmåleren blir du mer bevisst strømforbruket ditt og gir deg en betydelig større mulighet til å redusere strømforbruket ved å fordele strømforbruket ut over dagen og bruke strøm når det er billigst.