Ta vintersjekken nå – spar penger på strøm til vinteren

8. oktober 2019
Vintersjekken - Spar strøm
Få det godt og varmt i vinter - uten å sprenge strømbudsjettet. Ta vintersjekken nå.

Vinteren står for døren og det er klart du skal ha det godt og varmt, men det er ingen grunn til å bruke mer strøm enn nødvendig. Vi gir deg åtte enkle råd for å spare strøm. Ta vintersjekken nå, du også.

 1. Sjekk luftlekkasjer

  Utette vinduer og dører koster, dessuten blir det ubehagelig trekkfullt. Trekker det, bør du tette. Du kan spare så mye som 10 – 20 kroner i året per meter du tetter. Ett utett vindu koster deg raskt en hundrelapp i året.

 2. Skift til sparepærer eller LED-pærer i utelyset

  Dersom du har lyset på hele året, vil du spare et par hundrelapper i året for hver pære du bytter ut med sparepære. Enkelt, og effektivt. LED-pærer varer også lenger enn de gammeldagse pærene, slik at du slipper bryet med å skifte dem i tide og utide. 

 3. Reparer dryppende kraner

  Dryppende varmtvannskraner er dyrt. En varmtvannskran som drypper langsomt koster noen hundre kroner i året – en som drypper veldig fort koster flere tusen hvert år. Skift pakning!

 4. Monter tidsur på motorvarmeren

  Bilen trenger ikke å være varm hele natta. Det holder at motorvarmeren står på i to timer før du skal kjøre. Slik kan du enkelt spare et par hundrelapper i året.

 5. Reduser temperaturen

  Hele 60 % av energiforbruket går med til å varme opp huset. Passer du på å senke temperaturen om natten og når alle er på jobb eller skole, sparer de fleste 10 – 20 % av oppvarmingskostnadene. Temperaturen kan reguleres opp og ned manuelt, men det finnes også mye styringsutstyr som gjør dette automatisk.

 6. Ta service på oljekjel / parafinbrenner

  Oljekjel/parafinbrenner bør få service en gang i året. Ikke slurv med rengjøringen. Et 1 mm tykt sotlag i en oljekjel/parafinbrenner øker brenselforbruket med 5 %.

 7. Bruk tørr ved

  Pass på at veden du bruker er tørr. Da får du mer varme og mindre forurensing. Husk god trekk og at du legger i lite ved ofte.

 8. Anskaff blafrespjeld

  Blafrespjeld på kjøkkenventilatoren sørger for at ikke all varmen trekkes ut fra kjøkkenet. Du kan spare flere hundre kroner i året.

Ta vintersjekken nå, du også.

Det er lurt å starte med de helt enkle tiltakene først. Du gjør det selv og utgiftene er spart inn før vinteren er omme. Lykke til!

Ønsker du å gå grundigere til verks, sjekk ut denne videoen fra Enova, som gir deg gode tips til energieffektiviserende tiltak.