Unngå brann i julen – les våre enkle tips

17. desember 2021
Unngå brann i julen
Har du tatt viktige grep for å unngå brann i julen?

Lys og varme hører med til julestemningen, men sørg for at boligen din tåler det! Unngå brann i høytiden ved hjelp av våre enkle tips.

Elektriske feil og mangler vanligste brannårsak

Det finnes mange skremmende historier om hva som befinner seg bak veggene i vakre boliger som selges til intetanende kjøpere. Mange boligkjøpere overtar rene brannfeller fordi prospektet ikke opplyser noe om det elektriske anlegget.

40 prosent av boligbranner i Norge skyldes nemlig feil ved det elektriske anlegget, og farene kan ligge skjult lenge. I julen kommer dessverre mange av disse feilene til overflaten. Da får det elektriske anlegget ekstra belastning gjennom økt strømforbruk til matlaging, belysning og oppvarming.

Du som huseier er ansvarlig for at det elektriske anlegget til en hver tid er i orden. Vi kan gjennomføre en el-sjekk i boligen din, slik at eventuelle brannfarlige svakheter i anlegget avdekkes. Vi kan også hjelpe deg med å plukke ut forsvarlige, seriekoblede røykvarslere som er helt avgjørende for å oppdage brann raskt.

Her er tre ting du bør gjøre for å sikre boligen din mot elektrisk brann i jula – og ellers i året:

* Fest varmen til veggen

Med mye innetid i en av årets kaldeste måneder, tyr mange til frittstående oljefylte ovner for å få tilstrekkelig varme i julen. Slike ovner skal bare brukes som supplement til hovedoppvarmingen i boligen. Frittstående oljeovner kan medføre brannfare hvis de for eksempel velter, dekkes til eller brukes uten tilsyn. Det tryggeste er å sørge for at de fastmonterte varmekildene i huset gir tilstrekkelig varme. Nye panelovner med elektroniske termostater gir strømeffektiv, jevn og god innetemperatur.

* Sjekk julebelysningen

Er du sikker på at julebelysningen som ligger på loftet år etter år er i forsvarlig stand? Hvis ei lampe slukker i seriekoblede lys, vil ofte de resterende lampene fortsette å lyse med forhøyet styrke. Økt spenning kan gi overoppheting og antenne for eksempel julepynt. En fastmontert, dimbar takbelysning er en mye tryggere løsning og kan gi spennende lyseffekter. Hva med å flombelyse juletreet? Eller fargelegge veggen bak treet ved hjelp av lys? Velg LED som lyskilde, så senker du brannfaren ytterligere samtidig som du kutter strømforbruket betydelig.

* Fjern skjøteledningene

Skjøteledninger må ofte til for å få all julepynten plugget på plass. Men mange bruker dem på feil måte. Apparater som trekker mye strøm, for eksempel panelovner og vannkokere, skal ikke kobles til skjøteledning, men rett i veggen. Når det gjelder apparater som trekker mindre strøm, skal du ikke koble for mange dingser på samme skjøteledning. Og to eller flere skjøteledninger må aldri kobles sammen. Skjøtekontakter er svake ledd i elektriske installasjoner, og feil her øker brannfaren betydelig. Det er mye tryggere å koble elektriske apparater til stikkontakter i veggen. Sørg for å få montert tilstrekkelig med stikkontakter i hvert rom, slik at du kan fjerne skjøteledningene for godt.

Da håper vi du føler deg godt rustet til å unngå brann – både i julen og ellers i året.

Vi ønsker deg og dine ei god og trygg julefeiring!