Tips til sikrere bruk av nettbrett

10. desember 2018
Sikrere nettbrett
Nettbrettet ditt er en liten datamaskin - husk å sikre det mot inntrengere.

Nettbrett tar stadig over mer og mer av markedet for de bærbare datamaskinene. Men hva med sikkerheten på nettbrettet, ivaretar vi denne godt nok? Svorka gir deg noen gode tips til hvordan du best ivaretar sikkerheten på nettbrettet ditt.

Nettbrettet – en liten datamaskin

Nettbrettet er så enkelt og lettvint at det er fort gjort å glemme at dette faktisk er en liten datamaskin – som også har behov for å beskyttes mot trusler utenfra. Vi bruker det hjemme, på reise eller i jobbsammenheng. I verste fall kan nettbrettet ditt hackes, angripes av virus eller mistes og stjeles. I alle disse tilfellene risikerer du å miste viktige dokumenter, personlige bilder eller annen sensitiv informasjon. 

Her er noen tips til hva du bør ta hensyn til:

Bruk Passord

Alle nettbrett har en funksjon som forhindrer at uvedkommende tar det i bruk. Dette kan være en tallkombinasjon eller et mønsterpassord. Passordbeskyttelsen bør slås på automatisk etter noen minutter uten bruk.

Hold skjermen ren

Bruker du kode på nettbrettet ditt har du sannsynligvis tastet den mange ganger. Fingermerker kan i verste fall avsløre koden din.

Sikkerhetskopi

Ta sikkerhetskopi for å unngå at du mister dataene dine. Du kan godt gjøre dette manuelt, da har du full kontroll, men samtidig kan det være lett å glemme. vi anbefaler derfor at sikkerhetskopi tas automatisk og at det lagres i eks. en nettsky.

Sikkerhetsoppdatering

Pass på å ta sikkerhetsoppdateringer når nettbrettet gir beskjed om dette. Operativsystem og programmer har ofte behov for å rette opp i eller beskytte seg mot nye trusler. Dette gjelder både mobiltelefoner og nettbrett.

Sporingsprogram

Flere applikasjoner lar deg spore telefon eller nettbrett hvis den kommer på avveie. De fleste applikasjonene har flere muligheter som fjernsletting, alarm, fjernlåsing og lokalisering. Skulle nettbrettet bli stjålet kan dette bidra til at du får det tilbake eller at du kan beskytte dataene dine.

Antivirus

De fleste har antivirus på PCen sin, men er kanskje ikke like flinke til å ha dette på nettbrettet. Gå derfor til anskaffelse av et virusprogram for nettbrettet ditt.

Usikrede trådløse nettverk

Det er ofte fristende å bruke gratis trådløse nettverk når man er ute og reiser. Det er viktig å huske at alle andre i nærheten kan se trafikken du sender. På slike nettverk er du derfor mer sårbar for å bli hacket. Logger du inn på en tjeneste som ikke er kryptert kan andre se passordet ditt. Du kan også risikere at dette er nettverk som er satt opp for å nettopp se hva du er inne på.

Krypter forbindelsen til innboksen på jobb

Bruker du nettbrettet i jobbsammenheng kan det være ekstra viktig å tenke sikkerhet. Eks. Exchange har kryptering som standard, men husk å legge inn kryptering også om du bruker andre e-postkontoer.

Har du flere spørsmål om hvordan du kan sikre nettbrettet ditt kan du ta kontakt med våre hyggelige kundebehandlere på epost bredband@svorka.no eller tlf. 97912222.

Kilde: Telenor.no