Teknologitrender i 2019

11. januar 2019
Teknologitrender i 2019
Teknologitrender i 2019 - hva kommer på markedet i året som kommer?

Liker du å holde deg oppdatert på det nyeste nye innen teknologi? Selv om 2018 ble et utfordrende år for teknologibransjen er bransjen som alltid klar for å teste en rekke nyheter. Så hva kan vi forvente oss av teknologitrender i 2019? Er du klar for brettbar mobil, flere elbiler med lang rekkevidde og enda flere assistenter?

Tøffe tak i mobilmarkedet

2019 ser ut til å kunne bli et tøft år for enkelte aktører i mobilmarkedet. Apple presenterte dårligere resultater enn forventet, mobilmarkedet vise tendenser til metning, og handelskonflikten mellom USA og Kina er betent.

2018 ga imidlertid en rekke nyheter innen mobil; vi fikk mobiler med fingeravtrykksleser skjult under skjermen, USB begynte å ta over som standard plugg, og Samsung var allerede i november i 2018 ute med en teaser på en mobil med brettbar skjerm. Mobilgigantene holder gjerne kortene tett til brystet, men at flere nyheter vil se dagens lys gjennom 2019 er utvilsomt.

Flere stemmeassistenter i 2019

Google Assistent og Google Home har inntatt markedet for stemmestyrt assistanse med storm. I 2019 vil vi få se hvordan assistenten spres til mange andre enheter enn bare Googles egne. Man antar at alt fra høyttalere til biler og hvitevarer vil tilby støtte så raskt det lar seg gjøre. Enkelte anslår at 25 prosent av ansatte med digitale arbeidsoppgaver vil benytte virtuelle assistenter daglig i løpet av få år. 

Framoverlent bilbransje med høy fokus på teknologi

Flere elbiler med lang rekkevidde

Elbiler er i vinden som aldri før, og i 2019 er det forventet at flere elbiler med lang rekkevidde blir tilgjengelige til langt mer akseptable priser. Eksempler på dette er Teslas Model 3 og Nissan Leaf med større batteripakke. Det er forventet at disse vil produseres i større kvanta, og at ventelistene på elbiler med forbedret rekkevidde vil kortes ned betraktelig. Mens elbiler av SUV-typen lar vente på seg til moderate priser kommer premiumbiler nå på markedet for fullt.

Selvkjørende biler lenger unna enn antatt

Tesla-sjef Elon Musk anslo tidligere at bilene hans skulle være selvkjørende (i den forstand at sjåføren ikke trenger følge med) innen høsten 2018. Det slo ikke til. Også Google-selskapet Waymo har lagt seg på en langt mer forsiktig linje når det kommer til utrulling enn tidligere signalisert. En av årsakene til dette er at man i 2018 fikk første ulykke der et menneske ble kjørt ned og drept av en selvkjørende robot. I 2019 vil vi få flere svar på hvor langt teknologien har kommet, og det er forventet at noen pilotprosjekter vil bli igangsatt i enkelte amerikanske byer.

Spillmarkedet i stadig utvikling

Selv om Nintendo ikke fikk suksessen de forventet med sin forrige konsoll, Wii U, er de nå tilbake med Switch som ser ut til å bite godt fra seg i 2019. Det er forventet at 2019 blir et «mellomår» for salg av Playstation og Xbox, da de forbereder seg på nye lanseringer i 2020.

En motreaksjon til teknologien

Ifølge Kantar Medias Interbuss-undersøkelse mener nordmenn selv at de bruker for mye tid på mobilen. Blant ungdom mellom 15 og 29 år svarer nesten sju av ti at mobilen opptar for mye tid. Bevissthet om skjermbruken vår og hva den gjør med oss, brer om seg. I takt med at smarttelefon-utviklere i større grad tilpasser mobilen slik at vi kan holde styr på bruken, vil stadig flere ta i bruk apper som overvåker skjermbruk, tilbyr nattmodus og ikke-forstyrr-modus på mobilen. I 2019 vil stadig flere sette klare begrensninger for sin bruk av teknologi. Skal du på «Digital Detox» i 2019?

Er du klar for teknologitrendene i 2019?

Kilde: aftenposten.no / Telecom Revy