Teknologisk ABC

24. mai 2019
shutterstock_203290072

I dagens samfunn hører vi ofte begrep som bluetooth, ruter og WiFi, men hva er det som menes med de? Vi har satt sammen en liten oversikt over noen av disse begrepene, samt en liten forklaring.

App

Forkortelse av applikasjon, også kalt programmer. Disse kan lastes ned til for eksempel mobil eller nettbrett fra egne butikker – på iPhone og iPad kalles denne AppStore.

AppStore

Apple sin netttbutikk. Her kan du laste ned apper til alle Apple-enheter.

Bluetooth

En teknologi som lar flere dingser kommunisere seg imellom. Er ofte brukt til å sende musikk fra en mobiltelefon til en trådløs høyttaler eller øretelefoner.

Brannmur

Brannmur er en programvare som holder uvedkommende ute av PC-en din. Den lager en barriere mellom internett og PC-en din for å forhindre hacking, virus eller uautoriserte dataoverføringer.

Cookie

Kalles «informasjonskapsel» på norsk. En liten fil som nettsider kan lagre på PC-en din, slik at de kan identifisere deg senere.

Emoji

Emojis er små tegn, som for eksempel et smilefjes i en eller annen form. Typisk brukt i meldingsutveksling. Det kommer stadig flere, og de kan symbolisere flere typer sinnsstemninger og andre ting.

Hashtag

På norsk kalt «emneord», og skrives med #-tegnet. Brukes for å tematisere bilder eller innlegg på for eksempel Facebook eller Twitter. Hashtag gjør det mulig for folk å søke opp eller sortere innhold som er relatert til hverandre.

HD

Står for high definition. Begrepet brukes når man snakker om oppløsing, gjerne på TV-skjermer.

Mbit/s

Står for megabit per sekund, og er den mest brukte måleenheten for hastighet på bredbåndforbindelsen din.

Nettleser

Et program du bruker til å vise innhold fra internett. Eksempler på nettlesere er Explorer, Opera, Chrome og Safari.

PVR

Står for personal video recorder, og er gjerne boksen du får fra TV-selskapet du abonnerer hos, og den gjør det mulig å ta opptak av TV-programmer for senere avspilling. Opptakfunksjonen kan også komme som en tilleggstjeneste eller et tilleggsprodukt.

Ruter

Dette er boksen som gir deg bredbåndstilgang hjemme. De fleste rutere er trådløse, som betyr at den sender ut WiFi signaler i et trådløst hjemmenettverk.

Wifi

Står for Wireless Fidelity, og er det de fleste omtaler som trådløst nett. Dette er radiosignaler som sendes ut fra en trådløs ruter, og gjør at du kan koble opp blant annet PC, mobiltelefon og nettbrett mot internett. Trådløse nett sendes noen ganger over to radiofrekvenser – 2.4 GHz og 5 GHz. Den første har da litt bedre rekkevidde, men lavere overføringshastighet, mens sistnevnte gir kjappere ytelse men har lavere rekkevidde.