Strømstøtte januar 2023

16. februar 2023
20110107_022

Snitt spotpris på strømbørsen for januar ble mye lavere enn i desember. I  januar er det kun kunder i Sør-Norge som får strømstøtte

Strømstøtte i januar 2023

NO1- Østlandet (NO1) gjennomsnittlige spotprisen 158,24 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 63,66 øre per kWh
NO2 – Sørlandet (NO2) gjennomsnittlige spotprisen 158,24 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 63,66 øre per kWh
NO3 – Midt-Norge (NO3) gjennomsnittlige spotprisen 87,01 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 0,00 øre per kWh
NO4 – Nord-Norge (NO4) gjennomsnittlige spotprisen 57,97 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 0,00 øre per kWh 
NO5 -Vestlandet (NO5) gjennomsnittlige spotprisen 160,09 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 66,11 øre per kWh

Hva får man i strømstøtte?

Du kan få 90 % i strømstøtte når spotprisen på strøm er høy. Det vil si at dersom gjennomsnittlig spotpris på kraftbørsen er over 87,5 øre (inkl. mva.) i løpet av en måned, der du bor, dekker staten 90 % av prisen over dette. Strømstøtten gjelder for strømforbruk i bolig inntil 5 000 kWh per måned.

Hva må du gjøre for å få strømstøtte?

Du trenger ikke gjøre noe som helst for å få strømstøtte – det trekkes automatisk fra på nettleien. Det er nettselskapene som administrerer kompensasjonsordningen.

Om du får strømfaktura med tilgodebeløp vil beløp over kr 200,- automatisk bli utbetalt ved forfall.

Når har du krav på strømstøtte?

Hvis gjennomsnittlig spotpris i ditt område er mer enn 87,5 øre (inkl. mva.) i løpet av en måned, har du rett på kompensasjon – uansett hvilken strømavtale du har.

Hva bestemmer hva du får i strømstøtte?

Strømstøtten er basert på strømforbruket ditt og beregnes ut fra en gjennomsnittlig månedspris i området du bor i.

Det er spotprisen som bestemmer hva du får igjen – ikke strømavtalen. Selv om du har en fastprisavtale eller en annen strømavtale, er det spotprisen som avgjør hva du får igjen. Det betyr at det ikke har noe å si hvilken avtale du har, om du får strømstøtte eller ikke.

Hvem får strømstøtte?

Alle privatkunder får strømstøtte for strømmen i boligen man bor i. Ordningen gjelder også for boligselskap (borettslag, boligsameier, boligaksjeselskap mm.). Det gis ikke strømstøtte for hytte eller fritidsbolig. Du trenger ikke gjøre noe som helst for å få kompensasjon – beløpet du har krav på trekkes automatisk fra på nettleien.

Hvorfor får noen utbetalt strømstøtte fra nettselskapet sitt?

Mange kunder har det vi kaller en gjennomfaktureringsavtale, det er en avtale mellom ulike nettselskap og strømleverandører. Det betyr at nettselskapet sender nettleia til strømleverandøren, slik at du som kunde får regning på nettleie og strøm på samme faktura.

For noen kunder er det ikke mulig med en slik gjennomfaktureringsavtale, og de får derfor to separate fakturaer, en fra nettselskapet med nettleia og en fra strømleverandør med strømregninga. Det er disse kundene som nå kan oppleve å få utbetalt penger fra nettselskapet sitt. Siden det er nettselskapet som administrerer og utbetaler strømstøtte, kan de høye strømprisene gjøre at strømstøtten blir høyere enn nettleia. Så i stedet for å måtte kreve kundene for nettleie, ender nettselskapet med å betale ut penger.

Ofte stilte spørsmål og svar om strømstøtte for husholdninger finner du på NVE sine nettsider ved å klikke her