Strømsparetips – slik får du redusert strømregningen med enkle grep

4. februar 2019
Strømsparetips
Strømsparetips - spar penger med enkle grep.

I Norge går i gjennomsnitt 50 % av strømforbruket til oppvarming i løpet av ett år. Deretter går omlag 20 % til varmtvann. De resterende 20 – 30 % går til andre elektriske apparater som TV, kjøleskap, belysning osv. Vi gir deg her tips til hvordan du kan kutte strømforbruket i alle disse kategoriene. Du kan fint spare strøm for flere tusen kroner, nesten uten å merke det. Du trenger bare å legge om noen enkle vaner hjemme. Les våre strømsparetips!

Strømsparetips - visste du at du enkelt kan spare tusener i året?
Strømsparetips – spar penger med enkle grep og endring av vaner / uvaner.

Oppvarming

Om du bor i et hus er det viktig at du har riktig innetemperatur.

 • For å spare strøm kan det av og til være nødvendig med en større investering, men dette vil lønne seg på lengre sikt. Om man har mulighet er det lurt å etterisolere, bytte ut gamle vinduer og vurdere behovet for å installere varmepumpe.
 • Anbefalt innetemperatur er 21 °C i oppholdsrom og 18 °C i soverom. Å senke temperaturen med en grad kan gi en strømbesparelse på opptil 5 %.
 • Om du skal lufte så gjør det helst kort og intensivt i stedet for litt lufting over lengre tid. Om du reiser på ferie eller er borte over en lengre periode er det viktig å skru av alle varmekilder du ikke har behov for. Er det vinter og kaldt kan det være greit å ha en romtemperatur på rundt 15 °C, så ikke rør fryser og sprekker.

Dusj og bading

Husk at det går med enorme mengder varmt vann når man fyller et badekar, så vurder om du kan ta en dusj i stedet. Beregninger viser at om du bruker 5 minutter i dusjen i stedet for 15 minutter vil strømforbruket synke med hele 700 kWt i løpet av ett år. Det kan også være lurt å bytte vanlig dusjhode med sparedusjhode. Med dagens sparedusjhoder blir dusjopplevelsen i stor grad den samme. Du kan minske forbruk med opptil 70 % kun ved å skifte dusjhode.

Om du bor i en husstand hvor du selv kan styre temperaturen på varmtvannet anbefaler vi at temperaturmåleren ligger på 60 °C. Men det er svært viktig at temperaturmåleren aldri går under 55 °C da det kan oppstå salmonella bakterier.

Matlaging

Kjøkkenet er den plassen i hjemmet hvor det er størst forbruk av strøm og det er derfor rom for store strømbesparelser. Ved kjøp av nye hvitevarer kan det være lurt å kjøpe et miljøvennlig og strømsparende alternativ. De fleste hvitevarer på markedet er nå merket med A++ til G, der A++ er det beste alternativet. Kjøp hvitevarer som passer ditt strømforbruk og ikke er unødvendig store. Mikrobølgeovnen er flittig brukt i flere hjem. Det anbefales å bruke mikrobølgeovn kun til små retter og til få personer (under 4).

Kjøleskap og fryser

Kjøleskap og frysere har utviklet seg svært mye de siste årene og er mye mer energieffektive enn de var tidligere. Det kan være lurt å bytte ut et gammelt med et nytt.

Oppvask og klesvask

Oppvask eller klesvask er to områder i hverdagen hvor det finnes store sparemuligheter.

Bruk av oppvaskmaskin:

 • Fyll alltid maskinen din ordentlig full. 
 • Skru av tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen da oppvasken som oftest tørker seg selv ved hjelp av varmen i maskinen.
 • Du kan også åpne døren og la oppvasken lufttørke.
 • Det er ofte nok å bruke et hurtigprogram med makstemperatur på 55 °C for å få oppvasken ren.

Oppvask for hånd:

 • Håndvask kun det som ikke tåler maskin eller om det er små mengder.

Bruk av vaskemaskin (klær):

 • Fyll alltid maskinen din ordentlig full (i henhold til bruksanvisning).
 • Vask kun nødvendige plagg på 60°C. Dagens vaskemiddel fungerer bedre på lavere varme.
 • Bruk et høyt sentrifugeringsprogram, ellers går det for mye energi til tørking. Bruk heller tørketrommel enn tørkeskap.
 • Lufttørk så ofte du kan, og så mye som mulig om sommeren, det er også bedre for klærne.

Ved kjøp av nytt utstyr anbefales:

 • En vaskemaskin med minst 1000 omdreininger.
 • En vaskemaskin som passer ditt behov og ikke er for stor. 
 • Blant tørketromler anbefales typen kondenstørketrommel.

Annen elektronikk

En av de største strømtyvene er standby eller hvilemodus i elektriske apparater. Det er viktig å skru av alle elektriske apparater, ikke bare med fjernkontrollen, men også med av og på knappen på selve apparatet. Vi anbefaler å dra ut stikkontakten på apparater det lar seg gjøre på. En annen kilde til strømforbruk er ladere som står i kontakten, men som ikke blir brukt. De forbruker strøm selv om de ikke er koblet til mobiltelefon, bærbar pc eller andre lignende apparater. Husk derfor å ta dem ut av stikkontakten.

Belysning

Norge er et land hvor det store deler av året er mørkt og grått. Og belysning er derfor viktig for trivsel og velvære. Det er også viktig at man velger den riktige formen for belysning for å spare miljø, samtidig som det ikke går utover trivsel. Du sparer også strøm ved å bytte ut dine ordinære lyspærer med sparepærer. En sparepære har vesentlig lenger levetid enn en vanlig lyspære. Du vil derfor spare penger og bryderi med hyppigere utskiftning hvis du går over til sparepærer. Når du skal kjøpe spotlys, lysrør eller andre belysningsprodukter: Undersøk på forhånd hva som har lengst levetid og bruker minst strøm.

Riktig strømavtale

Husk også at det er viktig å velge den strømavtalen som passer deg og ditt forbruk best. Les mer om alle våre avtaler her, og ta gjerne kontakt med en av våre hyggelige kundebehandlere dersom du ønsker tips og råd. Du når oss på tlf. 97 91 22 22 eller kunde@svorka.no.