Strømsparing
Strømsparing
I Norge går i gjennomsnitt 70% av strømforbruket til oppvarming og varmtvann i løpet av ett år. I tillegg går ca. 20 % til ulike elektriske apparater i huset, og ca. 10% til belysning. Det er i hovedsak to ting som påvirker størrelsen på strømregningen din; strømprisen og strømforbruket.
Vi kan love deg som kunde konkurransedyktige strømpriser, men forbruket er det kun du som kan gjøre noe med.
På denne siden finner du informasjon om hva det koster å bruke strøm på ulike områder. I tillegg har vi samlet gode råd og tips, slik at du kan spare strøm nesten uten å merke det.
Hvor mye strøm bruker apparatene vi omgir oss med?
Det er selvfølgelig individuelt hvilke apparater vi har og hvor mye vi bruker de forskjellige apparatene vi omgir oss med. Noen bruker vi kun i kortere perioder, mens andre gjerne kan stå på hele døgnet. Kostnadene under vil derfor være veiledende og påvirkes av hvilke apparater du har hjemme, og ditt forbruksmønster. Husk å velge apparater basert på energimerking dersom energieffektivitet er viktig for deg. Det lønner seg i lengden.
Hvordan kan du spare strøm?
Det er mange små tiltak man kan gjøre i hverdagen for å spare strøm. Her gir vi deg noen gode tips som kan utgjøre en forskjell.
Hva koster strømmen pr. år?
- Belysning: 49 timer/uke gir 2800 kWh/år = kr 2.800,- pr. år
- TV: 21 timer/uke gir 110 kWh/år = kr 110,- pr. år
- iPod-docking: 15 timer/uke gir 10 kWh/år = 10,- pr. år
- Oppvarming: 84 timer/uke gir 14400 kWh/år = 14.400,- pr. år
- Tørketrommel: 3 timer/uke gir 470 kWh/år = 470,- pr. år
- Vaskemaskin: 4 timer/uke gir 520 kWh år = 520,- pr. år
- Varmtvann: 70 timer/uke gir 3600 kWh/år = 3.600,- pr. år
- Støvsuger: 1 timer/uke gir 50 kWh/år = 50,- pr. år
- Fryseboks: 70 timer/uke gir 640 kWh/år = 640,- pr. år
- Kjøleskap: 56 timer/uke gir 470 kWh/år = 470,- pr. år
- Oppvaskmaskin: 7 timer/uke gir 730 kWh/år 730,- pr. år
- Komfyr: 7 timer/uke gir 800 kWh/år = 800,- pr. år
- Kaffetrakter: 3,5 timer/uke gir 270 kWh/år = 270,- pr. år
I eksempelet er det brukt en totalpris på kr 1,- pr. kWh (inkl. nettleie og alle avgifter).
Oppvarming
Om du bor i et hus er det viktig at du har riktig innetemperatur.
- Anbefalt innetemperatur er 21°c i oppholdsrom og 18°c i soverom. Å senke temperaturen med én grad kan gi en strømbesparelse på opptil 5%.
- Bor du i en eldre bolig kan det være nødvendig med en større investering for å spare strøm, men det vil lønne seg på lengre sikt. Om man har mulighet er det lurt å etterisolere, bytte ut gamle vinduer og/eller vurdere behovet for å installere varmepumpe.
- Om du skal lufte, gjør det kort og intensivt, i stedet for litt lufting over lengre tid.
- Om du reiser på ferie eller er borte over en lengre periode er det viktig å skru av alle varmekilder du ikke har behov for. Er det vinter og kaldt kan det være greit å ha en romtemperatur på rundt 15°c, så ikke rør fryser og sprekker.
Dusj og bading
Husk at det går med enorme mengder varmt vann når man fyller et badekar, så vurder om du kan ta en dusj i stedet. Beregninger viser at om du bruker 5 minutter i stedet for 15 minutter i dusjen vil strømforbruket synke med hele 700 kWt i løpet av ett år. Det kan også være lurt å bytte vanlig dusjhode med sparedusjhode. Med dagens sparedusjhoder blir dusjopplevelsen i stor grad den samme. Du kan minske forbruk med opptil 70% kun ved å skifte dusjhode.
Om du bor i en husstand hvor du selv kan styre temperaturen på varmtvannet anbefaler vi at temperaturmåleren ligger på 60°c. Det er imidlertid svært viktig at temperaturmåleren aldri går under 55°c, da det kan oppstå salmonella-bakterier.
Matlaging
Kjøkkenet er den plassen i hjemmet hvor det er størst forbruk av strøm, og det er derfor rom for store strømbesparelser. Ved kjøp av nye hvitevarer kan det være lurt å kjøpe et miljøvennlig og strømsparende alternativ. De fleste hvitevarer på markedet er nå merket med A++ til G, der A++ er det beste alternativet. Kjøp hvitevarer som passer ditt strømforbruk og ikke er unødvendig store. Mikrobølgeovnen er flittig brukt i flere hjem. Det anbefales å bruke mikrobølgeovn kun til små retter og til få personer (under 4).
Kjøleskap og fryser
Kjøleskap og frysere har utviklet seg svært mye de siste årene og er mye mer energieffektive enn de var tidligere. Det kan være lurt å bytte ut et gammelt med et nytt.
Oppvask og klesvask
Oppvask og klesvask er to områder i hverdagen hvor det finnes store sparemuligheter.
Bruk av oppvaskmaskin:
- Fyll alltid maskinen din ordentlig full.
- Skru av tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen da oppvasken som oftest tørker seg selv ved hjelp av varmen i maskinen.
- Du kan også åpne døren og la oppvasken lufttørke.
- Det er ofte nok å bruke et hurtigprogram med makstemperatur på 55°c for å få oppvasken ren.
Oppvask for hånd:
- Håndvask kun det som ikke tåler maskin eller om det er små mengder.
Bruk av vaskemaskin (klær):
- Fyll alltid maskinen din ordentlig full (i henhold til bruksanvisning).
- Vask kun nødvendige plagg på 60°c. Dagens vaskemiddel fungerer bedre på lavere varme.
- Bruk et høyt sentrifugeringsprogram, ellers går det for mye energi til tørking. Bruk heller tørketrommel enn tørkeskap.
- Lufttørk så ofte du kan, og så mye som mulig om sommeren, det er også bedre for klærne.
Ved kjøp av nytt utstyr anbefales:
- En vaskemaskin med minst 1000 omdreininger.
- En vaskemaskin som passer ditt behov og ikke er for stor.
- Kondenstørketrommel ved kjøp av tørketrommel.
Annen elektronikk
En av de største strømtyvene er standby- eller hvilemodus i elektriske apparater. Det er viktig å skru av alle elektriske apparater, ikke bare med fjernkontrollen, men også med av- og på-knappen på selve apparatet. Vi anbefaler å dra ut stikkontakten på apparater det lar seg gjøre på. En annen kilde til strømforbruk er ladere som står i kontakten, men som ikke blir brukt. De forbruker strøm selv om de ikke er koblet til mobiltelefon, bærbar pc eller andre lignende apparater. Husk derfor å ta dem ut av stikkontakten. Dette reduserer også faren for brann.
Belysning
Norge er et land hvor det store deler av året er mørkt og grått, og belysning er derfor viktig for trivsel og velvære. Det er viktig at man velger den riktige formen for belysning for å spare miljø, samtidig som det ikke går utover trivsel. Du sparer f.eks. strøm ved å bytte ut dine ordinære lyspærer med sparepærer. En sparepære har vesentlig lenger levetid enn en vanlig lyspære. Du vil derfor spare penger, samt bryderi med hyppig utskiftning, hvis du går over til sparepærer. Når du skal kjøpe spotlys, lysrør eller andre belysningsprodukter. undersøk på forhånd hva som har lengst levetid og bruker minst strøm.
Velg riktig strømavtale for ditt forbruk
Husk at det er viktig å velge den strømavtalen som passer deg og ditt forbruk best. Det er for eksempel penger å spare på et rent elektronisk kundeforhold. Les mer om alle våre avtaler her, og ta gjerne kontakt med en av våre hyggelige kundebehandlere dersom du ønsker tips og råd. Du når oss på tlf. 97 91 22 22 eller kunde@svorka.no.
Les mer og bestill strøm fra Svorka
Enova
Gjennom Enovatilskuddet kan du få penger tilbake for en rekke energitiltak hjemme, enten du oppgraderer boligen eller bygger ny bolig. Enova gir tilskudd til 15 ulike tiltak, deriblant oppgradering av bygningskroppen, ulike oppvarmingsløsninger, varmestyringssystem og solceller. Du kan også få støtte til å få kartlagt hvilke energitiltak som egner seg best for akkurat din bolig.
Besøk Enova for å lese mer om deres tjenester: