Svorka

KRAV TIL HJEMMELADING

Krav til hjemmelading – dette bør du vite

Det er en del krav og ikke minst anbefalinger til hva som må være på plass før du kan lade elbilen trygt og effektivt hjemme.

Lader du fortsatt i stikkontakten hjemme? Det er mange gode grunner til å installere en egen elbillader hjemme, men først og fremst er det tryggere. Når du lader en elbil trekker den mye strøm konstant og over tid, er det da en svakhet i ledningsnettet ditt kan det gå varmgang og i verste fall ta fyr. Det er derfor heller ikke lov å installere stikkontakt til lading hjemme lenger.

Mer informasjon om kravene til hjemmelading:

 

Hva er overspenningsvern og hvorfor må jeg ha det?

Det er krav om at du har overspenningsvern for å kunne installere elbillader hjemme. Overspenningsvern beskytter det elektriske anlegget ditt mot skadelige overspenninger. 

Kan jeg lade elbilen med vanlig stikkontakt hjemme?

Nei og litt ja. Det er nå helt forbudt å lade med stikkontakt ved nyinstallasjoner. Ved alle nyinstallasjoner utført etter 1. juli 2022 er det krav om ladeboks med type-2-kontakt for fast elbillading.

Nødlading er likevel fortsatt lov, og du kan fortsatt lade med vanlig stikkontakt om installasjonen ble utført før 1. juli 2022 og er godkjent etter tidligere NEK400-standard.

Merk! Det er likevel viktig å få frem at det er sterkt anbefalt å installere egen ladeboks hjemme. 

Hva er nødlading?

Nødlading er når du må lade andre steder enn der du lader til vanlig, som for eksempel når du er hjemme hos noen andre på besøk og bare må lade.

Men retningslinjene er der for en grunn, og det er først og fremst av sikkerhetsmessige hensyn. Vær derfor oppmerksom på kontakten mens du lader og se etter tegn på skader eller misfarging. Det kan også hende at strømnettet ikke har kapasitet og overbelastes som følge av ladingen.

Kan jeg bruke skjøteledning når jeg lader elbilen?

Nei, skjøteledning skal aldri brukes. Selv om ladekabelen er for kort eller kontakten ikke passer. Bruker du skjøteledning øker sjansen for kortslutning, brann, overbelastning og elektrisk sjokk. Om jordingen ikke er i orden kan du sette deg selv og dine i livsfare.

Gjelder de nye reglene også på hytta?

Ja! Retningslinjene i NEK 400:2022, som trådte i kraft 1. juli 2022 omfatter alle boenheter, både eneboliger og fritidsboliger, herunder hytta.

Hva med lading i fellesgarasjer i borettslag og sameier?

De nye reglene gjelder også i fellesgarasjer i borettslag og sameier. I tillegg har alle som bor i borettslag og sameier samtidig rett på tilrettelagt for lading av elbiler. Forutsatt at man allerede har rett til å parkere på borettslaget eller sameiers eiendom. 

Hva er nytt i reglene som gjelder for nyinstallasjoner etter 1. juli 2022 

  • Krav om installert ladeboks med type-2-kontakt der du lader regelmessig eller daglig. Reglene gjelder alle boenheter, også fritidsboliger.
  • Anbefaling om at laderen er fastmontert på veggen
  • I tillegg gjelder de samme reglene om blant annet krav til overspenningsvern

Dette er reglene som gjelder for godkjente installasjoner gjort før 1. juli 2022

  • Du må ha egen kurs til elbilen
  • Du må ha overspenningsvern i sikringsskapet ved installasjon av ny strømkurs til elbilladeren, denne regelen kom i 2019.
  • Maks 10 A-kurs, for ikke å overbelaste kursen
  • Kursen må ha jordfeilbryter type B
  • Du må alltid trekke ut kabelen fra bilen før du tar ut støpselet fra stikkontakten når du har ladet ferdig

Hvor finner jeg de nye reglene?

De nye reglene finner du blant annet i den norske elektrotekniske standarden, NEK 400:2022.

 

Er du på utkikk etter elbillader?

Det finnes etter hvert mange ulike merker og leverandører av elbilladere.

Vi tilbyr trygge og smarte elbilladere fra EMES. 

 

Visste du at vi også tilbyr nedbetalingsavtale når du kjøper elbillader fra oss?

Delbetaling forutsetter at du er strømkunde hos oss, og beløpet vil legges til på strømfakturaen din med et fast beløp hver måned i 3 år. Fordelen er at du slipper å forholde deg til mange fakturaer, men får både strømregningen og nedbetalingen av elbilladeren på samme faktura.

Om du har lyst til å bli strømkunde hos oss finner du mer informasjon om våre strømavtaler og hvordan bli strømkunde her.

 

Bestill Emes elbillader