Straks båtsesong – unngå strømtyvene til sjøs

8. mai 2019
båtsesong ringsøya smøla
Klar for båtsesong? Husk å spare på strømmen slik at den varer lengst mulig.

Straks båtsesong over hele landet – har du fått båten på vannet, eller er det like før? Husk at strøm fort kan bli mangelvare med hele familien på tur. Vi har tatt en nærmere titt på Redningsselskapet sine tips til hvordan du kan spare strøm når du ikke ligger til kai.

Strøm til sjøs – en knapphetsressurs

Dagens båter har et stort forbruk av strøm, noe som har sammenheng med at vi tar med oss stadig mer strømkrevende utstyr om bord. Skal du benytte båten i områder hvor det ikke er tilgang til landstrøm er du helt avhengig av å redusere strømforbruket i båten, og å sette opp et strømbudsjett.

Vi har kun en viss mengde strøm tilgjengelig, og bruker vi mye strøm er vi helt avhengige av å fylle på med mer. Det kan derfor være fornuftig å tenke gjennom hvordan man kan spare strøm før man lar forbruket løpe løpsk.

Slik kan du spare strøm under årets båtsesong

Batterimonitor

For å ha kontroll over strømforbruket, kan du montere en batterimonitor. Den forteller hvor mye strøm som til enhver tid brukes, og hvor lenge strømmen vil vare med aktuelt strømforbruk. Monteringen er relativt enkel.

LED

Belysning stjeler vanligvis mest strøm. Nyere båter er utstyrt med LED-lamper. Har du ikke det selv, er det enkelt å bytte – enten å bytte bare pære eller hele lampen. En LED-lampe bruker bare cirka 20 prosent av strømmen til en halogen-pære. Nyere båter er utstyrt med LED-lamper. Har du ikke det selv, er det enkelt å bytte – enten å bytte bare pære eller hele lampen. Lampene er så rimelige at det kan være like greit å bytte hele lampen.

Dimmer

Det er mye å spare på å bruke LED-belysning fremfor tradisjonelle lamper med halogen-pære. Ytterligere strømbesparelse kan man oppnå ved å bruke dimmer på lyset, husk derfor å velge dimbare pærer. Slike kan du få kjøpt f.eks. på MEKK eller Clas Ohlson.

Kjøleboks

Kjøleboks og kjøleskap bruker mye strøm. Dersom man ikke har tilgang til landstrøm kan man gjerne stille opp temperaturen noe, da går ikke kompressoren så mye. Fyll gjerne boksen med frosne varer, så holder den seg kald lengre.

Strømsparer

Isotherm har et system som kalles Smart kontroll, hvor du kan spare opptil 50 prosent strøm. Dette systemet kan ettermonteres på alle Danfoss DB35F og DB50F kompressorer. Denne brukes på ca. 60 prosent av alle kompressorer i båt, og ikke bare på Isotherm-kjølere.

Ned med tempen

En vanlig dieselvarmer bruker mye strøm, vurder derfor nøye hvor mye du må kjøre varmeren. Holder du båten lukket, behøver du ikke kjøre dieselvarmeren så lenge for å få opp varmen. Du trenger heller ikke å ha sydentemperatur ombord i båten. Skru ned termostaten, og ta heller på en ekstra genser.

Vann

Trykkvannspumpen til ferskvann bruker mye strøm når den er i drift, gjerne 10-12 A. Normalt er imidlertid ikke samlet driftstid så høy. Ikke la vannet stå og renne, for eksempel når du pusser tenner.

Elektrisk toalett

Bruker ganske mye strøm når det er i drift, men driftstiden er vanligvis kort.

Musikk

Lyd og bilde er noe som stjeler mye strøm. Har du for eksempel en CD-spiller gående, bruker denne knapt 1 A. Ikke så mye, men står den på en stund, blir det mange amperetimer likevel.

Radio

Har du en radio med batterier om bord, kan du bruke den i stedet for stereoanlegget. Husk også å nyte naturen rundt deg. Kanskje kan TVen få hvile i kveld?

Inverter

Vær forsiktig med bruk av invertere. De bruker strøm så lenge de er slått på, selv om ingen apparater er koblet til.

Elektronikk

De fleste båter har i dag masse elektronikk om bord; kartplotter, radar, GPS, VHF og så videre. Alt dette trekker mye strøm. Slå av all elektronikk straks du kommer til land.

Slå av

Selv om du slår av all elektronikk straks du kommer til land, vil det alltid være noe som står på; diodelamper, følere og så videre. Slå av hovedbryteren hver gang du går i land.

Fylle opp

Montering av solcellepanel kan være et godt alternativ for å lade når man er uten landstrøm. Likevel er det begrenset hvor mye lading man får av slike. Vurder kostnad / nytte.

Lydløst

Efoy har lader/generator som går på metanol. Disse er helt lydløse, men ganske kostbare. Koster cirka 20 000 kroner. 

Ikke så mye som man tror

Man har ikke så mye strøm som man tror, selv med en stor batteribank. Det er også viktig å være oppmerksom på at batteriene kan bli skadet om man tapper dem ned mer enn 50 prosent. En målsetting bør være å kunne greie seg i tre døgn uten å måtte lade batterier, og det krever tiltak for å spare strøm. Uten tilgang på landstrøm må man rett og slett leve litt annerledes om bord.

Lykke til med årets båtsesong!

Les enda mer om hvordan du kan spare strøm i denne artikkelen:

Slik stopper du strømtyvene

Kilde: Redningsselskapet