Slik unngår du forespørsler fra falske facebook-profiler

10. desember 2018
Facebook
Tvilsomme venneforespørsler er dessverre daglidags for mange på facebook. Men du kan begrense problemet.

De stjeler andres identitet og legger deg til som venn. Å godkjenne kan være en dårlig idé.  Mange norske menn svømmer over i venneforespørsler på Facebook fra ukjente kvinner. Pene kvinner med mistenkelig upersonlige bilder, legger deg til som venn på Facebook. Det høres kanskje ikke så fælt ut, men profilen deres er så blottet for personlig informasjon at det er vanskelig å vite om dette virkelig er en person. 

 Enkle kjennetegn

Det er ikke farlig å motta disse forespørslene, men det kan være svært irriterende. Heldigvis finnes det grep du kan ta for å unngå å svømme over i disse venneforespørslene. Svorka har sett på noen tips til hvordan du kan begrense dette.

Sile ut de falske venneforespørslene

Første råd er å aldri godkjenne forespørsler fra personer du ikke kjenner. Dersom du skulle være i tvil, kan du klikke deg inn på profilen og se etter noen enkle kjennetegn. Ble profilen opprettet for kort tid siden? Har dere har få eller ingen felles venner? Er profilbildet av en attraktiv person? Finner du disse kjennetegnene er stor sannsynlighet for at dette er en fiktiv person. I så fall kan du bare slette forespørselen med en gang.

Unngå å sende informasjon offentlig

Når du publiserer ting på Facebook, bør du klikke på den lille jordkloden og huke av for at bare venner kan se det du poster. Det er som sagt ikke farlig å klikke seg inn på profilene, det er når du begynner dele informasjon eller prate med dem at problemer kan oppstå. For å sette det helt på spissen, så kan all informasjon de får tak i om deg, brukes imot deg i forbindelse med svindel eller i verste fall utpressing.

Personvernsjekk

Problemet vil nok alltid eksistere på Facebook, men det finnes små grep du kan ta for å gjøre det enda verre for svindlerne å legge deg til som venn. Start med å gjennomgå Facebook sin personvernsjekk. På PC ligger denne i menyen øverst til høyre. I Facebook-appen for mobil kan du finne «Snarveier for personvern» nederst i hovedmenyen. Et grep du kan ta er å kun aksepterer at «venners venner» kan sende deg venneforespørsler. Da er du et stykke på vei.

Facebook-innstillinger

Gå inn på «innstillinger» og videre til «sikkerhet». Der kan du gjøre deg selv usynlig for søk i Google, slik at svindlerne må søke direkte i Facebook for å finne deg. Her kan du gjøre vennelisten din usynlig for offentligheten, slik at bare dine egne venner kan se hvilke andre venner du har på Facebook. Dersom du ønsker å bli kvitt de falske, lettkledde kvinnene en gang for alle, kan du også gå inn under «personvern» og filtrere hvem som kan sende deg venneforespørsler. Der kan du endre fra standardinnstillingen «alle» til «venners venner». Bakdelen med dette er selvsagt at nye personer du ikke har felles venner med ikke vil finne deg på facebook.

Facebook oppfordrer alle til å rapportere denne typen forespørsler til dem. Selv om det ikke bidrar til at man blir helt kvitt problemet, vil det være med på å begrense det.

Har du spørsmål om nettsikkerhet generelt, eller i tilknytning til sosiale media. Ta kontakt med våre hyggelige kundebehandlere på telefon 97912222 eller epost bredband@svorka.no.

Kilder: Dagbladet og VG