Slå av lyslenker om natta

6. desember 2018
Lyslenker
Det anbefales at du skrur av lyslenker og elektriske lysestaker om natten.

Når en lyspære i en lenke slutter å virke lyser de andre pærene sterkere og blir varmere. Det anbefales at du skrur av lyslenker og elektriske lysestaker om natten. Dette minsker risikoen for brann.

Unngå brann

Lyslenker består av mange små lamper. Hvis en eller flere lamper slutter å virke, er lenken koblet slik at resten lyser, men med økt styrke. Dette kan føre til at lampene blir for varme. Da kan julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr. Skru alltid av lyslenker om natten eller før du reiser bort.

Unngå ledninger i klem

Skal du pynte med lys ute, må du bruke belysning som er egnet for utendørs bruk. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet. Der kan den komme i klem og bli skadet.

Skift lyspærer ved ujevnt lys

I elektriske lysestaker med flere lyspærer, som for eksempel adventsstaker, er lampene vanligvis koblet slik at alle slukker hvis en lampe slutter å virke. Hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke kan noen av lampene bli for varme. Skift ut lyspærene hvis de lyser med forskjellig styrke.

Råd for kjøp og bruk

Se etter CE-merket når du kjøper. Produkter under 50 volt har ikke krav til CE-merking, men har lyslenken en separat transformator, er det da denne som kommer inn under merkekravet.

Les bruksanvisningene nøye.

Sikkerhetsadvarsler skal være på norsk – merk deg spesielt om produktene er beregnet på utendørs bruk. IP-merking på produktet angir med en tallkode hvorvidt det tåler vann, og hvor mye vann. Produkter merket IP-23 kan du for eksempel anta tåler vanlig regn, mens produkter merket IP-44 takler større vannmengder (vannsprut).

Innendørsprodukter har gjerne plastledninger. Disse kan sprekke opp om produktene brukes utendørs. Bruk derfor produkter med gummiledning om du skal ha slike lys ute.

Det er også fordelaktig å oppbevare produktene inne mellom sesongene. Henger de ute hele året, er de utsatt for vær, vind og sol, og kan påføres mekaniske skader som du ikke oppdager uten å ta en grundig sjekk.

Se over produktet før du tar det i bruk, også etter lagring. Napp ut kontakten når du ikke er hjemme, og om natten.

Kilde: dsb.no og dinside.no