Røykvarslere kan redde liv. Les våre tips!

1. desember 2017
Røykvarslere
Røykvarslere kan redde liv dersom uhellet skulle være ute.

Har du alt på stell når det kommer til røykvarslere? Vi er nå inne i desember, og adventsstjerner og adventsstaker lyser fra mangt et vindu. Og med mørke dager og kvelder dukker også behovet for å tenne mer levende lys opp. Men hva om uhellet skulle være ute, og noe er i ferd med å ta fyr? Vi gir deg rådene som gjør deg tryggere.

Hvordan oppdage brann?

90% av alle branntilfeller starter med røykutvikling før det i det hele tatt oppstår en temperaturøkning eller åpen flamme. Derfor er røyk det som vanligvis indikerer brann. En velfungerende røykvarsler vil dermed være svært viktig dersom en brann er i ferd med å utvikle seg.

Seriekoblede røykvarslere

Med seriekoblede røykvarslere vil alle røykvarslere alarmere så snart en røykvarsler slår ut. På den måten vil en brann i kjeller bli varslet også i 2. etasje, så snart alarmen utløses. Brannvesenet anbefaler at man monterer en seriekoblet røykvarsler i hvert soverom og oppholdsrom for å sikre tidlig og tydelig varsling av brann. Benytter du trådløse varslere unngår du også å måtte trekke kabler fra rom til rom.

Hva skal man velge?

Det finnes mange hensyn å ta når man skal gå til innkjøp av røykvarslere. Hvilken type røykvarslere bør du kjøpe? Hvor mange? Hvor bør de plasseres? Og når bør de skiftes ut? Forbrukerrådet har utarbeidet en egen røykvarslerguide for å rettlede forbruker i jungelen av tilbud. Sørg for at dine røykvarslere er tilpasset ditt behov.

Forbrukerrådets røykvarslerguide

Kjøpetips fra Forbrukerrådet


  • Når du skal søke etter røykvarslere på nettet, er det greit å være klar over at røykvarsleren er et kjært barn og markedsføres under mange betegnelser, deriblant brannvarsler, røykdetektor og branndetektor.
  • Godkjente røykvarslere skal være merket NS-EN 14604, DSB 235 eller SNR 235. De skal i tillegg være CE-merket.
  • Noen røykvarslere har pausefunksjon, noe som kan være praktisk hvis du på forhånd vet at det vil oppstå røyk i rommet.
  • Vær klar over at det vanligvis er en begrensning på hvor mange seriekoblede varslere som kan kobles til en «sløyfe». Undersøk om teknologien takler mange nok varslere til å tilfredsstille ditt behov.
  • Som for all sikkerhetsteknologi: Vær prisbevisst, men ikke legg avgjørende vekt på pris. Røykvarslere bør kjøpes hos forhandlere du har grunn til å oppfatte som seriøse.
  • Kjøp gjerne varslere fra kjente produsenter. Forbrukerrådet har registrert at en rekke seriøse aktører har valgt å satse på det svenske merket Deltronic.

Vi gjør oppmerksomme på at siste publiserte røykvarslerguide fra Forbrukerrådet er fra 2012.

Røykvarslerens dag 01. desember

Husk at det ikke hjelper med gode røykvarslere dersom du slurver med batteriene. I forbindelse med røykvarslerens dag den 01. desember oppfordres alle til å skifte batteri, slik at de går en tryggere høytid i møte.

Les mer om Røykvarslerens dag.

Vi ønsker dere en god og trygg julefeiring.

Kilder: Tryggogsikker.no / Forbrukerradet.no