Overspenningsvern sikrer verdiene dine

5. juni 2019
Overspenningsvern
Sikre verdiene dine mot skader ved å montere overspenningsvern.

Har du hørt begrepet? Overspenningsvern er noe vi anbefaler alle å sette seg litt inn i, da sensommeren ofte kan by på lyn og torden. Skaffer du deg egnet utstyr kan du nemlig sikre dine verdier.

Overspenningsvern

Overspenningsvern er enkelt forklart utstyr som sørger for at overspenningen ved lynnedslag føres rett ned i jorden, og ikke inn i ledningsnettet ditt. Overspenninger som følge av atmosfæriske lynutladninger og koblinger i det elektriske nettet, er noen av de viktigste årsakene til omfattende skader på det elektriske anlegg og elektroniske apparater i dag.

Anbefales av forsikringsselskapene

Slikt utstyr settes ofte øverst på listen når forsikringsselskapene skal komme med tips for å beskytte utstyr mot lynnedslag. De aller fleste lynnedslag i boliger forårsaker vanligvis bare mindre skader, gjerne på elektriske gjenstander, og ofte er det de eldste og dårligste elektriske gjenstandene i boligen som tar skade.

Hva kan du beskytte?

Et overspenningsvern beskytter alt fra tv-en, pc-en, spillkonsoller, hvitevarer og annet elektronisk utstyr som er koblet på strømnettet. Det kan vise seg å bli en lur investering og forsikring ved lynnedslag. Spesielt modem, bredbåndsruter datamaskin og tv er ømfintlige mot overspenninger. Det anbefales derfor å ha overspenningsvern i kontaktene der disse er tilkoblet.

I følge tall fra Sintef er det stor sannsynlighet for at det blir flere lynnedslag i Norge i årene fremover. Selv om usikkerheten er stor, kan det enkelte steder bli dobbelt så mange lynnedslag som nå, på grunn av økte temperaturer og mer nedbørsaktivitet.

Overspenningsvern kan du enkelt skaffe deg via din lokale el-installatør.

Kilde: Dinside.no