Hva får jeg i strømstøtte for desember?

10. januar 2023
A6597804

Med høye strømpriser i desember ble det igjen aktuelt med strømstøtte i hele landet. I denne artikkelen finner du nyttig informasjon om strømstøtten, som hva du har krav på og hvem som får støtte. 

Strømstøtte i desember 2022

  • NO1- Østlandet (NO1) ble den gjennomsnittlige spotprisen 335,85 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 223,51 øre per kWh
  • NO2 – Sørlandet (NO2) ble den gjennomsnittlige spotprisen 335,84 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 223,51 øre per kWh
  • NO3 – Midt-Norge (NO3) ble den gjennomsnittlige spotprisen 226,91 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 125,47 øre per kWh 
  • NO4 – Nord-Norge (NO4) ble den gjennomsnittlige spotprisen 123,18 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 25,68 øre per kWh ekskl. mva og 32,11 øre per kWh inkl. mva.
  • NO5 -Vestlandet (NO5) ble den gjennomsnittlige spotprisen 336,9 øre inkl. mva. per kWh. Strømstøtte: 224,46 øre per kWh 

 

*Det er NVE som regner ut de offisielle tallene for strømstøtte, og avvik kan derfor forekomme.

 

Hva kan du få i strømstøtte?

Du kan få 90 % i strømstøtte når spotprisen på strøm er høy. Det vil si at dersom gjennomsnittlig spotpris på kraftbørsen er over 87,5 øre (inkl. mva.) i løpet av en måned, der du bor, dekker staten 90 % av prisen over dette. Strømstøtten gjelder for strømforbruk i bolig inntil 5 000 kWh per måned. 

 

Hva må du gjøre for å få strømstøtte?

Du trenger ikke gjøre noe som helst for å få strømstøtte – det trekkes automatisk fra på nettleien. Det er nettselskapene som administrerer kompensasjonsordningen. 

Om du får strømfaktura med tilgodebeløp vil beløp over kr 200,- automatisk bli utbetalt ved forfall. 

Når har du krav på strømstøtte?

Hvis gjennomsnittlig spotpris i ditt område er mer enn 87,5 øre (inkl. mva.) i løpet av en måned, har du rett på kompensasjon – uansett hvilken strømavtale du har. 

 

Hva bestemmer hva du får i strømstøtte?

Strømstøtten er basert på strømforbruket ditt og beregnes ut fra en gjennomsnittlig månedspris i området du bor i. 

Det er spotprisen som bestemmer hva du får igjen – ikke strømavtalen. Selv om du har en fastprisavtale eller en annen strømavtale, er det spotprisen som avgjør hva du får igjen. Det betyr at det ikke har noe å si hvilken avtale du har, om du får strømstøtte eller ikke. 

 

Hvem får strømstøtte?

Alle privatkunder får strømstøtte for strømmen i boligen man bor i. Ordningen gjelder også for boligselskap (borettslag, boligsameier, boligaksjeselskap mm.). Det gis ikke strømstøtte for hytte eller fritidsbolig. Du trenger ikke gjøre noe som helst for å få kompensasjon – beløpet du har krav på trekkes automatisk fra på nettleien.

 

Hvorfor får noen utbetalt strømstøtte fra nettselskapet sitt?

Mange kunder har det vi kaller en gjennomfaktureringsavtale, det er en avtale mellom ulike nettselskap og strømleverandører. Det betyr at nettselskapet sender nettleia til strømleverandøren, slik at du som kunde får regning på nettleie og strøm på samme faktura.

For noen kunder er det ikke mulig med en slik gjennomfaktureringsavtale, og de får derfor to separate fakturaer, en fra nettselskapet med nettleia og en fra strømleverandør med strømregninga. Det er disse kundene som nå kan oppleve å få utbetalt penger fra nettselskapet sitt. Siden det er nettselskapet som administrerer og utbetaler strømstøtte, kan de høye strømprisene gjøre at strømstøtten blir høyere enn nettleia. Så i stedet for å måtte kreve kundene for nettleie, ender nettselskapet med å betale ut penger. 

 

Ofte stilte spørsmål og svar om strømstøtte for husholdninger finner du på NVE sine nettsider ved å klikke her