Sliter du med nattesøvnen i den lyse årstiden?

28. mai 2019
Soverommet
Visste du at elektrikeren kan bidra med løsninger på soverommet som gjør at man får langt bedre nattesøvn med enkle grep?

På denne tiden av året kan det være vanskelig å skille natt og dag fra hverandre, og mange sliter med nattesøvn. Sola skinner lenge før klokka ringer, natta er varmere enn ellers, og utenfor vinduet holder fuglene konsert fra grytidlig morgen. Med gode styringssystemer for markiser, persienner, lys, varme og ventilasjon kan du få et godt soveromsmiljø året rundt. Med tanke på at vi tilbringer en tredel av livet vårt i senga, kan det lønne seg med en investering i nattesøvnen.

God nattesøv gir god start på dagen 

Nå som sommeren er her, blir det stadig vanskeligere å skille dag og natt fra hverandre. Allerede på morgenkvisten skinner solen gjennom vinduene og temperaturen er høyere om natten. I tillegg er luften utenfor fylt av lyder fra lystige småfugler og andre våryre dyr.

Fortvil ikke, det finnes en utvei – et styringssystem lar deg programmere viktige funksjoner i huset opp mot din døgnrytme. Du kan forhåndsinnstille persiennene slik at de lukkes ved leggetid og gradvis åpnes like før du står opp. Slik kan du våkne naturlig av dagslyset til riktig tid. Flere funksjoner kan legges inn: radioen kan skru seg på slik at du får morgennyhetene mens du steller deg. Gjennom styringsenheten kan du også programmere kaffetrakteren til å ha kaffen klar til du står opp. Og når man tenker på at vi faktisk tilbringer en hel tredel av livet vårt i senga, kan det lønne seg å investere i god søvn allerede nå.

Styringssystemer

Går du til innkjøp av et styringssystem, kan du programmere viktige funksjoner i huset opp mot din egen døgnrytme. Hva med å forhåndsinnstille persiennene på soverommet? Disse kan innstilles slik at de lukkes når du går til sengs, og gradvis åpnes når det nærmer seg tiden for at vekkerklokken ringer? På den måten får du en naturlig og gradvis oppvåkning i takt med økende dagslys. Eller hva med å la radioen skru seg på automatisk, mens du tar din vanlige morgendusj? På toppen av det hele kan du sørge for at kaffetrakteren har kaffen klar så snart du er ferdig med morgenstellet. Rett og slett en litt mer behagelig start på dagen.

Tilpasset varme

Ventilasjonen kan også kobles inn i styringssystemet, slik at du får kjølig, frisk luft nattestid. Motsatt kan du i kaldere årstider programmere oppvarmingen slik at temperaturen senkes naturlig om natten og heves før du skal opp, slik at du kan stå opp til et varmt hus. Det finnes også værstasjoner som styrer varme, markiser, persienner og ventilasjon ut fra temperatur, vind og nedbør ute.

Et styringssystem kan styres via flere ulike enheter. Det kan for eksempel styres via et sentralt touchpanel på veggen, fra en fjernkontroll eller ved hjelp av mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin.