Mesh-nettverk – Slik får du et stabilt hjemmenettverk

16. januar 2018
shutterstock_507311002
Mesh-nettverk er for de aller fleste den beste løsningen for å få god trådløsdekning i hjemmet.

Vi får stadig flere enheter i hjemmene våre som krever trådløs nettilkobling. Både PC, mobiltelefon, nettbrett, spillkonsoller og TV-er krever i økende grad et stabilt og godt hjemmenettverk med god dekning i både kriker og kroker. Som mange erfarer kan dette være en utfordring. Det er ikke alltid at et enkelt modem kan forsyne hele boligen uten at huller eller dødsoner oppstår. Nå er imidlertid løsningen her, og den kalles mesh-nettverk.

Hva er et mesh-nettverk?

Mesh-nettverk har eksistert i bedriftsmarkedet lenge. Sannsynligvis har du vært borti det – et nettverk der mange aksesspunkter jobber sammen om å danne et enhetlig nettverk, såkalt roaming. På denne måten kan du bevege deg rundt omkring med det resultat at du alltid er innenfor nettverkets rekkevidde.

Hvordan fungerer et mesh-nettverk?

Mesh-nettverk må ikke forveksles med såkalte forsterkere eller rekkeviddeforlengere. I mange tilfeller krever oppsett av slike at du manuelt må bytte nettverks-ID hvis du beveger deg utenfor ruterens- og rekkeviddeforlengerens dekningsområde. Et mesh-nettverk består som oftest av 2 – 3 små noder (bokser). Disse kan sammen dekke store arealer, ofte opp mot 400 kvadratmeter (noe avhengig av bygningsmaterialer og interiør). Har du behov for rekkevidde utover dette kan de bygges på med flere noder. En annen fordel med mesh-nettverk er at du kan plassere de slik at du ruter signalet rundt hjørner, betongvegger eller områder med varmekabler. Det er langt mer vrient med en enkelt rekkeviddeforlenger som alltid sender i rett linje.

Hvordan sette opp et mesh-nettverk?

Standard er ofte at nettverksinntaket, modemet, er plassert i en ende av huset. Dermed oppstår problemer med å forsyne både andre enden av etasjen, samt kjeller- eller loftsetasje med godt nok signal. Mesh-nettverk er laget med det formål at de skal være enkle å sette opp, og alle kommer forhåndsprogrammert. Dermed kreves det bare at du laster ned den tilhørende appen, samt plugger i strøm og kabel fra modem/ruter. Det er som oftest kun den første boksen som trenger tilkobling med nettverkskabel, de andre plugger du kun til i strømkontakt. Stort sett er du på nett i løpet av få minutter, og det kreves svært liten kunnskap om nettverk for å få dette til. 

Spørsmål om mesh-nettverk?

Du kan lese mer om mesh-nettverk i denne artikkelen fra tek.no. Har du flere spørsmål når det gjelder mesh-nettverk eller ønsker å kjøpe/teste ut dette, kan du ta kontakt med våre hyggelige kundebehandlere på  telefon 97 91 22 22 eller bredband@svorka.no.

Kilder: tek.no