Lys utendørs – et forsømt område

26. september 2016
utelys

Lys utendørs – et forsømt område?
Det er lett å glemme hvor mye riktig lys utendørs har å si. Utendørsbelysningen skal blant annet sørge for at du kan bevege deg trygt (for eksempel at du kan se trappetrinn i mørket, at du kan måke snø en mørk vinterkveld eller se om innkjørselen er klar). Belysningen kan også bidra til at gjester føler seg velkomne. Lys utendørs bør derfor planlegges med omhu.

 

LED for utebelysning
LED er en god investering når man vurderer utebelysning. Ikke bare er det energibesparende, men LED belysning har også en svært lang levetid. Dette er en stor fordel om utebelysningen ofte skal være påskrudd når det er mørkt, siden du raskt vil spare inn den ekstra kostnaden av å investere i LED belysning.

En annen fordel med LED utebelysning er at det ikke tiltrekker seg mygg, fluer og andre insekter. Dette er fordi LED, i motsetning til andre lyskilder, ikke produserer ultrafiolett lys. Du slipper da å bli spist opp av myggen og det vil ikke samle seg like mye døde fluer rundt lyskilden.

Slik bruker du utebelysning
Når det kommer til utebelysning er det viktig at du ikke velger belysning som er for skarp. Det kan være forstyrrende når du f.eks kommer kjørende i bil på en mørk kveld.

Du kan bruke utebelysning til å lyse opp vei og sti rundt huset ditt. Det er betryggende for gjester om det er tydelig lyst opp og markert hvor man skal gå. I tillegg til å lyse opp veier, så kan du bruke belysning for å lyse opp større områder utenfor huset. Det er f.eks. vanlig å lyse opp parkeringsplassene og andre større områder på egen tomt. Dette kan også være avskrekkende for eventuelle innbruddstyver.

Fokusbelysning: 
Denne typen belysning brukes for å sette fokus på et objekt. Dette er ofte områder av hagen, en statue, arkitektur og andre ting man ønsker at skal være ekstra synlig. Et råd er at lyskilden i størst mulig grad ikke bør være synlig, slik at man unngår flares.

Silhuettbelysning:

Dette er en metode for å legge fokuset på vegetasjon eller noe annet spennende utenfor huset ditt. Om man plasserer belysningen i bakgrunn og sikter mot en flate, så vil dette skape en spennende effekt. Denne metoden markerer fasongen på objekt, uten at det drar frem farger eller tekstur. Husk at du ikke må bruke denne metoden mot et vindu eller i retningene av naboene – målet er å vaske ut bakgrunnen og sette det som er foran i fokus.

Skyggebelysning:

Motsatt av silhuettbelysning er skyggebelysning. Om man har spennende vegetasjon eller et annet objekt kan man plassere et lys i forgrunnen og lyse direkte mot objektet, slik at man får skyggen av objektet på flaten i bakgrunnen. Om du ønsker en større skygge i bakgrunnen, så kan du plassere lyskilden nærmere objektet du vil lage skygge av. Vil du ha mest mulig detalj, så anbefales det å bruke en flate som har minst mulig detaljer og lys farge.


Husk – om dagen:

Slukk alt lys eller bruk et tidsur og/eller fotocelle

Husk – om natten
 
Lavt plasserte lamper ved stier og trapper sikrer trygg ferdsel.
Med lamper utenfor inngangspartiet kan du se hvem som står utenfor, også før du åpner.
Vei til postkasse og søppeldunk bør være godt opplyst.
Utelys i hagen eller på terrassen kan skape hygge om kveldene.
Husk å ta hensyn til naboene når du planlegger din utendørsbelysning.
Unngå lamper som blender.

Ta gjerne kontakt med vårt elektroinstallasjonsfirma,El-Co AS, for tips og råd om gode løsninger innen utebelysning