Led som utendørsbelysning

19. juni 2017
Led som utebelysning
Lys opp hagen og uterommet ditt med ledbelysning.

Utendørsbelysning i LED suser inn på privatmarkedet og godt er det. Med god planlegging kan resultatet bli et uterom du får glede av hele året.

Det mest praktiske er kanskje å starte lysplanleggingen med akkurat det praktiske. Hvor er det av sikkerhetsårsaker nødvendig med lys? Det er her lurt å tenke på hvordan det er å gå i din hage i vintermørket. Hvor er det glatt? Hvor er det bratt? Og kanskje ikke så hyggelig, men er det slik at det er ønskelig med litt lys noen steder med tanke på innbruddstyver?

Når du har funnet ut av dette, kan du på en plantegning vurdere hvilke soner av hagen din som nå er belyst og hvilke som ikke er det. Kanskje er det fint at de mørke partiene forblir mørke eller kanskje helheten fremstår som skjev. Kanskje du trenger å sette inn litt lys i noen mørke partier?

Tenk stort og enkelt!

Når du har plassert det lyset du trenger av praktiske årsaker, velg deg ut en eller to effekter og gå for dem. Et opplys i et tre kanskje, et lys på en mur? Ikke bry deg om det er mørke partier i hagen – det er ikke en rullebane. Naboene dine vil takke deg for dette. Det finnes tross alt mange som ikke vil bo vegg i vegg med en flyplass.

Husk også at det finnes mange hage-armaturer som kommer med jordspyd. Alt du trenger, er en stikk-kontakt plassert i nærheten. Hvis du tror du etter hvert skal etablere et flott bed eller et annet passende innslag i hagen din, så kan du få plassert utestikk i nærheten slik at du senere kan flytte rundt på utelampene dine.

Fordeler med LED til utendørsbelysning

Til tross for noe gal bruk og enkelte mindre problemer, er det mange gode grunner til å bruke LED utendørs:

  • LED bruker svært lite strøm og kobles den på et tidsur varer den evig.
  • LED tåler norske temperaturer svært godt og passer derfor til utendørsbelysing.
  • LED tåler vibrasjon svært godt.
  • På grunn av den lange brenntiden slipper du å tenke på pæreskift.
  • Den noe dårligere fargegjengivelsen gjør ikke noe når det er til utendørsbelysning.
  • Det lave strømforbruket gjør at man med bedre miljø-samvittighet kan bruke utendørsbelysning der det ellers ville være «i meste laget» energimessig.

En ulempe som kan nevnes, er at mange LED-armaturer i dag kommer med hel-integrerte dioder – det vil si at når de en dag om lenge ikke lyser tilfredsstillende, så må hele armaturen byttes. Enkelte leverandører tilbyr både innendørs- og utendørsbelysning med utskiftbare dioder – en stor fordel.

Hvor sterk skal hagebelysning være?

Dette kommer veldig an på omgivelsene. Paradoksalt nok er det i byene, hvor man allerede har mye strølys fra nabolaget, at man trenger lys med mest futt. En fyrstikk lyser jo ikke stort opp i Spikersuppa i Oslo, men på fjellet en vinternatt lyser den svært godt. Jo mindre strølys i omgivelsene, jo mindre lys må til – og- jo mer strølys i omgivelsene, jo mer lys trenger du.

En annen sak er hva du skal ha belysningen til. Er det mørkt, er det som regel for kaldt til å sitte ute for eksempel. Og er det varmt nok for de aller fleste til å sitte ute, så er det som oftest lyst. Derfor er faktisk utelys til spiseplasser ikke så aktuelt i Norge – med mindre du som i hagen ovenfor har en hagestue, eller du har oppvarmet uteplass.

Du kan imidlertid godt lyssette din spiseplass i hagen fordi det er hyggelig å se den opplyst når du selv er inne. Belyser du hagen eller uteplassen din, vil du også kanskje se at du øker romfølelsen i stuen om vinteren. Ofte ser stuevinduene ut som sorte hull i veggen – det gjør de ikke når det er lys utenfor. Når du ser ut på en opplyst uteplass, minner det om å se inn i et tilliggende rom. Ute blir nesten inne for betrakteren! rundt på utelampene dine.

Er LED-lys for hardt til utendørsbelysning?

Hvis man ser på selve lysvirkningen en lampe gir, så er ikke lyset fra LED-dioder hardere enn lyset fra en liten halogenbrenner. Når lyskilden er fysisk liten og ikke filtrert på noen måte, kan man sammenligne den med solen. Solen er liten (fordi den er langt borte) og den lyser sterkt i forhold til sin relative størrelse. Dette gir oss et skarpt lys med klart avtegnede skygger. Det er det man får med LED som ikke er filtert, og det er det man også får med små halogenbrennere, en lyskilde som av de fleste oppfattes som behagelig og «varm».

Årsakene til at led lys oppfattes som «hardt»

  • De første LED-diodene som kom var lyssvake og de var dermed aldri avblendet. Man så rett inn i «sinte» dioder og det var hverken pent eller behagelig. Mange LED-lamper er fremdeles mangelfullt avblendet. 
  • LED-lampene brukes feil, altså brukes til oppgaver de ikke passer til.
  • LED har ikke så god fargegjengivelse som halogen. Det betyr ikke at de ikke skal brukes, men de gjengir ikke alle farger like godt.
  • LED kan gi både varmt og kaldt lys, men det varme LED-lyset vil aldri bli helt som halogen. Husk bare at forskjellige produsenter av både innendørs- og utendørsbelysning har forskjellig standard. Er du uheldig, kan du se forskjell i lysets kvalitet fra en produsent til en annen. Bruker du LED til utendørsbelysning, kan det være du skal holde deg til en produsent eller i det minste ikke mikse de forskjellige LED-produktene altfor mye.

Alternativ belysning utendørs

Andre aktuelle lyskilder til utendørs belysning til hus og hage er kompaktlysrør og lysrør. Vanlige lyspærer med skrusokkel, de som nå kun kommer med en liten halogenbrenner inni selve kolben, er nå helt uinteressante å bruke ute. De er for dyre i bruk, tåler ikke vibrasjon (en dør som smeller f.eks) og de små skiftes altfor ofte. Har du utelamper med skrusokkel E27 eller E14, så bruk heller led retrofit. 

Sparepærer og andre lysrør-typer er aktuelle å bruke utendørs, men brenntiden kan bli svært redusert av kulde. LED derimot, tåler som sagt kulde svært godt. (LED tåler ikke varme i stor grad, men i Norge er det jo ikke så varmt som regel – så dette pleier ikke å være et problem.)

Metallhalogen er en lyskilde som brukes en del til offentlig belysning utendørs. Det er den som skrur seg sagte på om ettermiddagene, hvor lyset er grønt først og så blir det langsomt hvitt. Metallhalogen er en fin lyskilde, men den er ikke så aktuell i private sammenhenger. Velg heller LED utendørs!

Kilde: lysiditthus.no