Lag en klassisk lammestek til påskemiddagen

11. april 2019
Lammestek
Lammestek til påskemiddagenKlassisk lammestek

Påsken er tiden for å slappe av med familie og venner, enten om du nyter den på hytta eller hjemme. Påsken er også tid for å nyte god mat. Lammestek er en rett som typisk serveres i forbindelse med påske og i lammesesongen om høsten, men gjerne ellers i året også. Bruker du litt tid på å skjære ut isbeinet på lammelåret før steking, så får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver.

Ingredienser

6 PORSJONER:

  • 1 stk lammelår , ca. 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 båt hvitløk
  • 4 stilk frisk rosmarin
  • 3 dl vann
  • Ovnsbakte grønnsaker:
  • 6 stk gulrot i staver
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 3 stk løk i båter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper

Sjysaus:

  • ca. 3 dl kraft fra steken
  • 1 ss maisenna

Slik lager du lammestek

Du trenger:

Lammelår, gulrot, knollselleri, løk, rosmarin, hvitløk, salt. pepper og olivenolje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik beiner du ut lammelåret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Sag over leggbeinet med en snekkersag eller baufil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Isbeinet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeiningskniv). Skjær langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet. Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte etter utbeining

4. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

5. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

6. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.

Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.

7. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

8. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.

Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek.

Kilde og bilder: www.matprat.no