Lading av telefon: Hvordan lader du sikkert?

13. mars 2019
Lading av telefon
Lading av telefon kan være en brannfelle. Følg våre tips!

Lading av telefon om natta? Det kan være brannfarlig, og frarådes av ekspertene. Så mange som sju av ti nordmenn velger å lade mobiltelefon og nettbrett om natta, ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening. Skal du først gjøre det, er det et par ting du må huske på. 

Lad telefonen din tryggere og raskere

Vi ser stadig oftere at ladere blir varme eller tar fyr. Det har vært tilfeller av varmgang i både uoriginale og originale mobilladere, mobilbatteri har begynt å brenne osv. Du tenker kanskje ikke over at batterier kan eksplodere og at ladere som går varme i verste fall kan føre til brann? De siste årene har batteriladere vært årsak til et trettitalls boligbranner.

Følger du rådene under, så trenger du ikke å lade om natta! Lading av mobiltelefoner om natta er en stor utfordring for sikkerheten, selv om det er svært vanlig å gjøre det. Mobilkontakten som du dytter ladeledningen inn i kan være slitt, eller den kan ha blitt dårlig av andre grunner. Da kan det oppstå en nesten usynlig elektrisk lysbue med en temperatur på minst 3000 varmegrader! Og da er det dessverre risiko for at en lumsk ulmebrann kan oppstå. I slike situasjoner skal man ha en svært god røykvarsler for å bli vekket i tide.

1. Lad telefonen i romtemperatur

Ekstremt lave eller høye temperaturer påvirker batteriets levetid. Høye temperaturer svekker levetiden på hele batteriet, og vil over tid gi det lavere kapasitet. Du bør derfor ikke oppbevare telefonen for varmt eller lade den i solsteiken. Pass også på at mobilen ikke lades i en brennhet bil om sommeren.

2. Bruk original lader

Originale ladere kan lade vesentlig raskere enn uoriginale ladere. Dette er spesielt for den nyeste generasjonen telefoner. Det er variasjoner i hvordan produsentene lager laderne sine. Selv om du har en hurtiglader fra et annet merke, er det ikke sikkert den lader telefonen din like hurtig som en original lader.

3. Bruk lader med riktig CE-merking

Når du skal kjøpe lader, bør du kjøpe en som er CE-godkjent. I noen butikker selges produkter med falske CE-merker av typen «China Export». Det er ikke lett å se forskjell på dette merket, og det originale CE-merket «Communauté Européenne».

4. Lad heller fra støpsel enn fra datamaskin

Ladingen går som regel raskere i støpsel. Unntaket er når telefonen blir ladet fra enkelte datamaskiner med kraftigere strøm i USB-porten, men i hovedsak bør du lade fra støpsel.

5. Flymodus gir raskere ladetid

Hvis du ikke trenger å være i kontakt med omverdenen hele tiden, kan du slå av mobilen eller sette den i flymodus under ladingen. Telefonen vil da bruke mindre strøm mens den lades, og ladingen går raskere. Ulempen er at andre ikke kan kontakte deg – også e-post og sosiale nettverk vil stå stille.

6. Du trenger ikke vente til batteriet er tomt

Mobilen trenger ikke være tom for strøm før du lader den på nytt. Alle mobiltelefoner som selges i dag kommer med batterier som tåler smålading. Litiumbatteriene krever ikke noen tømming av kapasiteten til null, for så å lades til fullt, slik eldre batterier trives med.

7. Unngå tomt batteri med nødlader

Skal du være lenge på et sted du ikke har mulighet til å lade telefonen din fra støpsel eller andre ladekilder, kan en nødlader være god å ha. En nødlader eller mobil lader er liten, og lett å ta med overalt. Behovet for lading av telefon oppstår jo som kjent hvor som helst.

8. Bruk ladedeksel

Et ladedeksel er en variant av nødladeren, men i en annen utforming. Dekselet kan forsyne mobilen med strøm – både når du bruker den, og når den ligger i jakkelomma. Du må lade dekselet for at det skal kunne gi strøm til telefonen din. Husk derfor at dekselet er ladet opp før du bruker det. Skal du kjøpe et ladedeksel, må du passe på at dekselet passer din telefon.

9. Kjøp mange ladere

Siden mange smarttelefoner fort går tomme for strøm, kan det være lurt å investere i flere originale ladere. Laderne kan du ha der du er mye – på jobb, i stua, i bilen. Et godt råd er å ha ladere på flere steder der du er i løpet av dagen. Lad når du kjører bil, og ha en USB-kabel slik at du kan lade når du bruker PC-en.

Lading av telefon og brann

I perioden 2009 til 2012 ble det registrert 36 boligbranner i Norge der en batterilader var involvert. Åtte av disse skjedde om natten. Mange som opplever varmeutvikling eller brann i mobilladeren, klarer trolig å avverge situasjonen før det går galt. Dette gjør at antall hendelser trolig er langt høyere enn det statistikken tilsier. Lading av telefon krever med andre ord fornuft og gode forhåndsregler.

Kilde: dinside.no, vestbyavis.no