Begrepsforvirret? Vi gir deg forklaringen på IDTV, HDTV og 4K-TV.

21. juni 2018
shutterstock_191504453

Det er fort gjort å gå seg vill i teknologiske begreper. Vi gir deg her noen tips om to begreper som man ofte støter på innen TV, nemlig IDTV, HDTV og 4K-TV.

IDTV

Har du en IDTV er det bare å sette kortleser med tilhørende programkort i TVen, så er du klar! Her trengs nemlig ingen boks eller ekstra fjernkontroll.

En integrert digital-TV, forkortet IDTV, er en flatskjerm-TV med innebygd støtte for digitale signaler som den kan dekode internt. Avhengig av modell, kan IDTVen ha en direkte tilgang til Internett, være tilrettelagt for 3D eller ha en funksjon som gjør at du kan spole, ta opp eller sette programmer på pause (også kalt PVR-funksjon). For å kunne benytte en IDTV må man ha en kortleser og et programkort fra aktuell TV-distributør. De aller fleste moderne TVer er kompatible med IDTV. Canal Digital har en søkefunksjon på sin hjemmeside hvor du kan se om din TV støtter IDTV, se her.

HDTV

High-Definition Television (HDTV) er en digital-TV-standard som blir stadig mer vanlig. HDTV sendes kun i 16:9, et format som også er kjent som «widescreen» eller «bredformat». Oppløsningen er mye bedre enn hva de analoge formatene kan vise. HDTV krever egnede TVer som kan vise disse høykvalitetsbildene. Også på lydsiden har standarden fordeler: Lyden kan blant annet sendes i Dolby Digital 5.1, som betyr fem kanaler (i motsetning til stereo hvor man har to kanaler).

4K-TV

4K-oppløsning  refererer til TV-skjermer eller dataskjermer med en horisontal skjermoppløsning på 4000 piksel. Det finnes flere 4K-oppløsninger innenfor digital-TV. På TV-er er 4K Ultra-high-definition television (UHD) eller UHD-1 de dominerende 4K-standarder. I 2015 økte markedsandelen for 4K fjernsyn betraktelig, ettersom prisene sank dramatisk i 2014 og 2015.

Da håper vi at vi har klart å forklare begrepene IDTV, HDTV og 4K-TV på en god måte til deg. Er det andre begreper du ønsker forklaring på, eller andre aktuelle tema du ønsker å lese mer om? Send oss et tips til innhold på hjemmesiden på epost bredband@svorka.no. Vi hører gjerne fra deg!

Kilde: Wikipedia