Hjemmekontor: Slik får du godt lys

24. september 2018
Hjemmekontor
Godt lys er viktig for deg som jobber på hjemmekontor.

I dag finnes det en PC i nesten alle boliger, og stadig flere benytter seg av muligheten for hjemmekontor. Det kan imidlertid være vanskelig å finne en plassering for PCen som gir gode lys- og arbeidsforhold. Les våre tips:

En god arbeidsplass krever gode lysforhold. God generell belysning i taket er et godt utgangspunkt. En tradisjonell arbeidslampe med lang, regulerbar arm og skjerm er best til skrivebordet. Det kan i tillegg være fornuftig å supplere med mindre bordlamper som kan bidra med ekstra lys i rommet, samtidig som de skaper god stemning.

Du bør unngå at du selv skygger for lyset når du jobber. Lyset skal komme fra motsatt side av hånden du skriver med. PC skjerm bør plasseres bort fra vinduer og direkte innfall av dagslys, slik unngår du blending og forstyrrende kontraster på skjermen.  Bruk gjerne persienner som kan reflektere lyset opp mot taket og samtidig gir lys fra vinduet. Et lys bak skjermen skaper mindre kontraster og er mer behagelig for synet!

Hjemmekontor – om dagen

 • Hvis man sitter flere timer foran skjermen hver dag er det lurt å utnytte dagslyset og ha utsikt til det. Det er imidlertid viktig at skjermen er plassert slik at man har nesen parallelt med vinduet og helst litt vekk fra det. På den måten unngår man å få for mye lys og sjenerende blending på skjermen.
 • Det kan være nødvendig å trekke for gardiner eller bruke persienner på lyse dager for å kunne se teksten på skjermen.

Hjemmekontor – om kvelden

 • En god arbeidslampe på skrivebordet gir godt lys på papir og tastatur.
 • Sørg for et jevnt, men ikke for høy belysningsstyrke på allmenbelysningen.
 • Flytt å skjermen slik at det ikke er reflekser i den.

Et hjemmekontor skal innrettes i henhold til de vanlige kravene i arbeidsmiljøloven for en arbeidsgiver i mer enn en dag pr. uke.

Huskeliste form god belysning på hjemmekontoret

 • God generell belysning i hele rommet
 • Godt og sentrert lys ved arbeidsbordet
 • Innfallsvinkel på arbeidslyset bør være fra motsatt side av hånden du skriver med
 • PC skjermen plasseres bort fra innfall av dagslys
 • Lys opp vegg bak PC for å minske kontrastene
 • Lyskilden til arbeidslyset bør være omtrent på høyde med blikket, og lyse direkte opp arbeidsområdet
 • Bruk med fordel LED pærer

Ønsker du andre gode tips til hjemmekontoret:

Ta i bruk veggen

Tar du i bruk veggen kan du utnytte en vanligvis tom plass på en smart og dekorativ måte. Her kan du for eksempel henge opp notater, slik at du har dem lett tilgjengelig. Veggen kan også brukes som en scrapbook der du henger bilder, minner og annen inspirasjon. En enkel og rimelig måte å utnytte veggen på.

Tavlevegger er en annen lur måte å utnytte veggen på. Her kan man slå seg løs og lage en tavle etter sin egen smak og stil. En mulighet er å benytte tavlemaling.

Gode oppbevaringsløsninger

Oppbevaringsplass får man aldri nok av, og på et kontor er det gjerne mye utstyr som trenger sin faste plass for at rommet ikke skal fremstå rotete og uoversiktlig. Går du til innkjøp av enkle modulsystemer kan du tilpasse løsningen til plassen du har tilgjengelig. Husk at det er store forskjeller i pris, så undersøk godt før innkjøp. Velger du enkeltstående oppbevaringsbokser kan du få en rimelig løsning som kan tilpasses din egen smak. Disse kan du male, dekorere, og ikke minst merke med navn som gir god oversikt. La personligheten din sette sitt preg på rommet.

Kilder:

enova.no 

lampehuset.no