Godt lys på barnerom

17. september 2018
Godt lys på barnerom
Vi gir deg gode tips til godt lys på barnerom.

Barnerom er ofte i bruk både morgen og kveld. Både behovet og bruken forandres ettersom barnet vokser. For å få godt lys på barnerom, er det viktig å ta hensyn til at lampene skal være solide og tåle en trøkk, og at belysningen er ofte mer fargerik enn ellers i boligen.

Godt lys på barerom til enhver aktivitet

 

 

 

 

 

 

 

På barnerommet gjelder samme prinsipp som på soverommet. Barn leker og gjør lekser, velg derfor god generell belysning i taket. Dette kan enten være en spottskinne eller en plafond med god spredning av lyset. I tillegg bør også barnerommet utstyres med et godt leselys enten skrivepulten og over sengen da dette er viktig for synet. 

Noen barn liker ikke å sove i mørket, så velg en sovelampe som ikke avgir varme og som ikke er brannfarlig. I dag er det mulig å velge mellom mange modeller barnelamper som er godt egnet til akkurat dette!

Lekent og trygt

På barnerommet ønsker vi alltid å gjøre det lille ekstra for at det skal være et morsomt lekerom, men samtidig skal det være et trygt soverom. Her er det viktig å tenke funksjonalitet og ting som gjerne ikke blir ødelagt ved lek. Barn er i mye aktivitet, så her er det derfor viktig å bruke LED belysning for lavest varmeutvikling!

Barnerom for de minste

En ekstra lampe ved stelleplassen er praktisk ved bleieskift, og det virker hyggelig når mor og barn befinner seg i et «felles lysrom». For enkelte barn er det nødvendig med nattlys. Her er det viktig å velge en lampe som lyser nok til at barnet føler seg trygt, uten at nattesøvnen forstyrres.

For yngre barn er det viktig at lampene er solide. Det er en klar fordel om man velger LED lyskilder som tåler litt hardhendt behandling, og som ikke avgir sterk varme. Husk også at løse lamper ikke er anbefalt til de minste barna. Dersom du ønsker løse lamper, finn en som er utviklet til barn og trygg å bruke.

Barnerom for de litt eldre

Barne- og ungdomsrom kan gjerne ha litt variert belysning, og det er en fordel om alle lampene kan tennes separat. En taklampe som sprer lyset godt kan være praktisk som hovedlyskilde, men bør suppleres med godt lys i tilknytning til skrivebord og seng. Husk at en skrivebordslampe bør være stødig, og gjerne med en lang, justerbar arm. Den skal plasseres på motsatt side av den hånden barnet skriver med, slik at hånden ikke skygger for lyset.

Huskeliste for god belysning på barnerommet

  • God generell belysning, viktig for lek og renhold
  • Godt leselys/arbeidslys ved sengen og arbeidsbord
  • Vær kreativ. Skap et morsomt oppholdsrom ved bruk av lamper og lys
  • Bruk med fordel dimmer og LED pærer

Kilde: Lampehuset