Foreldrekontroll – vet du hva dine barn surfer på?

29. mai 2019
Foreldrekontroll
Foreldrekontroll er avgjørende for å være trygg på hvilket innhold dine barn eksponeres for.

Det kan være en utfordring å holde barna unna nettsider du ikke ønsker at de skal besøke. Med foreldrekontroll er du langt sikrere på at dine barn ikke blir utsatt for innhold som ikke er egnet for dem. Vet du hva dine barn surfer på?

Hvordan innføre foreldrekontroll?

Det finnes mange måter du kan kontrollere nettsurfingen på, alt fra egne programmer som kun gir adgang til et begrenset innhold, til innstillinger på datamaskinen eller i nettleser. Det finnes også flere typer programvare du kan bruke for å kontrollere barnas surfing.

Nettfilter

Med et nettfilter installert på datamaskinen kan du kontrollere nettbruken, og hindre barn og unge i å komme inn på nettsteder du ønsker å skjerme dem for. Det er likevel viktig at man ikke stoler 100 prosent på et nettfilter eller eventuelle programmer for foreldrekontroll. Slike løsninger vil aldri være bombesikre, og det finnes muligheter for å lure seg forbi. Ha alltid klare avtaler med barna rundt nettbruk selv om du bruker et nettfilter. Det er foreldrene selv som er det viktigste nettfilteret.

Antivirus og brannmur

De fleste produsenter av antivirusprogrammer og brannmurer har også produkter relatert til nettfilter og foreldrekontroll. Sjekk med din leverandør av antivirus om de har tilbud om nettfilter. Du kan også stille inn brannmuren på datamaskinen slik at den ikke slipper igjennom trafikk fra spesielle programmer.

Filter i nettleser

Bruker du nettleseren Firefox kan du laste ned Foxfilter som lar deg lage et filter for hvilke nettsider det er greit å surfe på. Også i Internet Explorer og Google Chrome kan du sette opp ditt eget filter som gjør at dine barn ikke får tilgang til andre sider enn de du har godkjent. 

Nettvett må læres

Selv med foreldrekontroll er det svært viktig at foreldrene forstår hvilken sosial betydning nettet har i en hverdag der nesten 100% av barn mellom 8 og 18 år har tilgang til PC og Internett i hjemmet. For å skape en forståelse for grensene kreves en åpen dialog mellom voksne og barn om hva som skjer på nettet. Dette er bare ett av rådene Redd Barna gir på sine nettvettsider.

Her er en liste over utvalgte programmer som kan brukes for sikrere surfing for barn:

  • Kidzcd
  • Kidrocket
  • CyberPatrol
  • Magic Desktop
  • Net Nanny

Foreldrekontroll på TV

Husk at det ikke er bare på Internett at barna kan bli utsatt for innhold de ikke har godt av. Er du T-We-kunde gjennom Telenor hos oss, kan du også benytte deg av foreldrekontroll på TV. Foreldrekontroll gir deg muligheten til å begrense tilgangen til enkelte kanaler og innhold i ukesarkivet ved hjelp av en 4-sifret personlig kode.

Les mer om foreldrekontroll hos Telenor her.

Kilde: Nettvett.no, Teknofil.no, Dinside.no