Ei ren varmepumpe er ei effektiv varmepumpe

24. november 2021
Toshiba_Miljø_2_Sand_web

Ei varmepumpe er energibesparende, renser luften og gir høy komfort i hjemmet. Men glemmer du den jevnlige servicen, kan det påvirke strømregninga.

Dårlig vedlikehold av varmepumpa di, kan det få  direkte utover strømregninga i negativ retning. Det er spesielt  filteret på varmepumpa som bør renses jevnlig, for at den skal fungere effektivt. Dette er noe man kan gjøre selv, og det holder å støvsuge eller tørke over den med en klut. Glemmer du å rengjøring over en lengre periode, risikerer du at effektiviteten til varmepumpa blir såpass dårlig at den bruker mer energi enn nødvendig for å produsere varme, noe som igjen påvirker strømregningen din.

Ta vare på varmepumpa og spar penger

De aller fleste har luft-til-luft-varmepumper, som enkelt kan kutte energiforbruket ditt med minst 30 prosent, i forhold til tradisjonelle panelovner. I kalde innlandsstrøk kan besparelsen overstige  50 prosent.  Regnestykket varierer selvfølgelig om man bor i enebolig, rekkehus eller blokkleilighet. Ved å ta utgangspunkt i et gjennomsnittlig strømforbruk i Norge som ligger på 16 000 kWh, og en årlig gjennomsnittlig strømpris i Sør-Norge på 1 krone kWh inkludert nettleie, vil det gi en besparelse på 4800 kroner i året. Det er veldig viktig å understreke at strømforbruket kan være over dobbelt så høyt om man bor i en stor, eldre enebolig med dårlig isolasjon, og på motsatt side at strømprisene fra Midt-Norge og nordover har vært langt lavere enn i eksemplet.

Anslaget med 30 prosent besparelse er ganske konservativt, men det er i alle fall en besparelse omtrent alle som skaffer seg varmepumpe vil kunne oppnå, og i tillegg kan andre spare så mye som opp mot 50 prosent av energiforbruket sitt ved å gå over til varmepumpe.

Hold det åpent rundt utedelen

Man bør alltid foreta en lite sjekk av utedelen om høsten. Dersom det er busker eller trær rundt utedelen av varmepumpa di, bør du finne fram hagesaksa med en gang. Klipp ned busker og andre vekster, og sjekk at utedelen er fri for løv og annet rusk. Varmepumpa må få puste, om den skal fungere optimalt. Det kan være fort gjort å glemme utedelen av varmepumpen, så det anbefales å ta det som er årlig sjekk, samtidig som man rengjør takrenner og gjør huset klart for vinteren. Man bør ikke bruke høytrykkspyler direkte på utedelen, da dette kan føre til skader på komponenter i utedelen.

Slå av auto-funksjonen om vinteren

Luft-til-luft-varmepumper har som regel en funksjon som heter ”auto”. Denne funksjonen bør du ikke bruke når det er kaldt ute. Hvis du stiller varmepumpen på «auto» samtidig som du for eksempel fyrer i stua, kan du risikere at pumpens kjølefunksjon starter opp. Det er anbefalt at du aktivt velger enten oppvarming eller kjøling for å sikre korrekt bruk og virkemåte.

Faktisk bør varmepumpen ha jevn temperatur døgnet rundt fordi besparelsen vil være ingen eller minimal ved å senke temperaturen. I tillegg kan det bli større slitasje på varmepumpen ved å heve temperaturen to ganger om dagen. Når det er ekstra kaldt kan det imidlertid være lurt av hensyn til støy og naboer å senke pumpens aktivitet om natten

Rengjør filtrene ofte

Det er god fyringsøkonomi å sjekke filtrene i innedelen av varmepumpa ofte. Disse bør ideelt støvsuges annenhver uke. Minimum en gang pr mnd.  Sving innom varmepumpa når du først har støvsugeren framme, støvsug filtrene i samme slengen. Det kan ikke gjøres for ofte.

Bestill service

Det anbefales at registeret og viftetrommelen i innedelen rengjøres. Det holder å gjøre det hvert eller annethvert år, men de anbefaler folk å sjekke anbefalingene for din modell. Grundig rengjøring inngår vanligvis som en del av service, og det kan være fornuftig å overlate jobben til fagfolk som har riktig kunnskap og utstyr. En service kan fange opp feil som kan bli mye verre hvis de får forplante seg, og dermed kan du opprettholde effektiviteten til varmepumpa lenger. Typiske feil som blir avdekket på service er feil med kondensvannslangen, lekkasjer i anlegget, feil med kabler og mye støv og skitt i varmepumpa.

La pumpa stå på

Det anbefales å la varmepumpa står på hele døgnet, og ikke skru den av. Det er en termostat i varmepumpa som måler hvor mye varme som trengs i rommet og da vil den vekselvis pumpe ut varme og resirkulere den varme luften som allerede er i rommet.

Styr varmepumpa med app

Flere og flere varmepumpemodeller levers nå med innebygget WIF, som gjør at du kan styre varmepumpen via en app isteden for fjernkontrollen. Det finnes også utstyr for ettermontering i eldre varmepumper. 

Være bare klar over at det lett kan oppstå forvirring der. Har man satt varmepumpa på 20 grader med fjernkontrollen viser fjernkontrollen 20 grader, selv om man skrur opp til 24 grader via app. Når man da kommer hjem og ser fjernkontrollen vil den vise 20 grader, selv om varmepumpa står innstilt på 24 grader. Har du en varmepumpe du kan styr med en app, er det enklere å legge vekk fjernkontrollen og la alle som styrer varmepumpa få tilgang til appen.