E-sport i skolen?

19. januar 2023
1 FB

E-sport i skolen?

E-sport i skolen er ikke lenger bare en drøm, ved Surnadal VGS ble det en realitet skoleåret 2021/22. Noe Hege Fiske er veldig glad for.

Hun er lærer og selv ivrig spiller, og forteller at interessen for faget har vært høy. – Det er plassen og utstyret som begrenser oss, ikke interessen. Vi har hatt fulle klasser siden oppstarten.

Klassen er ikke så stor, med 10 elever. – Vi tar inn 5 førsteklassinger hvert år, men da får bare halve klassen fortsette til andreåret. Det er selvsagt veldig kjipt for de 5 som ikke får fortsette, men vi fant ut at dette var den mest rettferdige måten å gjøre det på.

Mange av elevene har spilt og spiller mye på fritida også, men likevel ser de fleste av de stor fremgang. I timene får de blant annet anledning til å spille treningskamper mot spillere på andre skoler, som kanskje til og med spiller i liga.

 

Lærer Hege Fiske er engasjert når hun forteller om både faget og elevene. Her i samtale med Linn Hamnes og Dan Blekken fra Svorka, som har fått teste de nye gamingstolene.

Ergonomi en del av læreplanen

Programfaget følger læreplanen for toppidrett, og Hege forteller at de også lærer om viktigheten av godt kosthold, fysisk aktivitet, restitusjon og ikke minst, ergonomi. Derfor er hun spesielt glad for at de nå har fått skikkelige gamingstoler til elevene.

 – Det ble nesten for dumt å stå der og snakke med dem om viktigheten av god ergonomi, der de satt på harde plaststoler. Derfor er vi utrolig takknemlige for at Svorka ønsket å sponse oss, slik at vi kunne kjøpe inn gode gamingstoler.

Elevene setter også pris på de nye stolene, og forteller at det blir langt lettere å konsentrere seg om spillet når man sitter godt.

Verdifulle egenskaper

Mange foreldre og voksne har tidligere ikke sett verdien i e-sport, og gaming har nok fått et litt ufortjent, dårlig rykte. Hege påpeker at det er mange gode verdier og egenskaper spillerne kan ta med seg fra spillverdenen og inn i det virkelige liv, ikke minst arbeidslivet.

– De lærer mye mens de spiller, som å holde hodet kaldt under press, de trener opp konsentrasjonsevnen, lærer å kommunisere godt og arbeide i lag. Samtidig som de er målrettet.

Hun legger også stor vekt på gode holdninger og oppførsel når de spiller. Hun tolerer blant annet ikke «toxic» oppførsel. – De imponerer meg stadig. De støtter og bygger opp hverandre, og når de får til noe deler de kunnskap og ferdigheter med de andre i klassen. Det er en god lagånd i klassen, og det er artig å se.