Datatrusler

28. november 2018
shutterstock_299936933

Datakriminelle utvikler hele tiden nye våpen i forsøk på å ramme telefoner, PC-er, nettbrett og til slutt lommeboken din. I denne artikkelen går vi igjennom noen av truslene.

Utpressingsvirus

Programmet som brukes låser filene du har på PC-en, og krever at du betaler bakmennene for å få tilbake filene dine. Du får opp en digital klokke som teller ned, og når klokken vise 00:00, blir filene dine slettet.

Betaler du kravet har du likevel ingen garanti for at du får tilbake filene. Ofte hører du aldri fra bakmennene.

«Cryptojacking»

Symptomer på «cryptojacking» er at PC-en plutselig går trekt, og at turtallet på kjøleviften øker uten «grunn».

«Cryptojacking» fungerer ved at datakriminelle kjører et program lokalt på PC-en eller i nettleseren din, som bruker datakraft til å utvinne kryptovaluta, som for eksempel Bitcoin.

Dette er ikke en form for datakriminalitet som ødelegger filene dine, men kan i verste fall føre til att PC-en blir overopphetet.

Direktør-svindel

En svindel utført ved hjelp av e-post eller SMS fra personer som utgir seg for å være i ledelsen i bedriften.

Målet med svindelen er å lure en økonomimedarbeider til å betale en faktura eller overføre penger til en konto, vanligvis i utlandet.

Phishing

Offeret kontaktes som regel via epost hvor avsenderen fremstår som en reell virksomhet, for eksempel en bank. Videre lures offeret til å åpne et vedlegg eller klikke seg inn på en falsk nettside for å «logge seg inn», eller oppgi annen sensitiv informasjon, som konto- eller kredittkortnummer. Dette misbrukes siden av bakmennene.

Hva gjør jeg for å unngå disse truslene?

Vi anbefaler deg å lese om dette på nettvett.no. Der står det mye om ulike type trusler, og hva du skal gjøre for å unngå de.

Kilde: nettvett.no