Opplever du dårlig bredbåndshastighet?

9. mars 2018
Bredbåndshastighet
Bredbåndshastighet kan være både utfordrende og uforståelig. Svorka gir deg noen tips til hvordan du kan forbedre ytelsen.

Det er ikke uvanlig at man ikke oppnår den bredbåndshastigheten man forventer trådløst, men det kan være flere grunner til dette. Hastigheten påvirkes av hvilket utstyr du har valgt og hvilket utstyr du bruker. Det påvirkes av plassering av modem/ruter, hvordan huset ditt er oppbygd, eller rett og slett fordi naboens nett og ditt eget forstyrrer hverandre. Svorka gir deg noen gode tips til hvordan du kan oppnå bedre bredbåndshastighet.

 Hvordan få bedre bredbåndshastighet

Bruk nyeste wifi-standard

Det kommer stadig nye, bedre og raskere trådløse rutere og aksesspunkter. Man kan i mange tilfeller få en vesentlig bedre brukeropplevelse ved å bytte til en ny ruter av 802.11ac-type (populært kalt «AC»). Disse har vesentlig høyere overføringsfart enn den forrige standarden, 802.11n (eller bare «N»). Dette er spesielt merkbart dersom man jobber mot en server/lagringsenhet, eksempelvis opp-/nedlasting av bilder og filmer.

Plassering av trådløsenheten

Dette spiller en stor rolle for hvor godt nettet vil fungere. Setter man den bak en sofa i et hjørne i kjelleren er det stor sjanse for at man blir misfornøyd med stabilitet og bredbåndshastighet. Den bør plasseres mest mulig sentralt i forhold til hvor man ønsker å bruke nettet. Den bør også stå mest mulig fritt, og ikke inne i eller bak en TV-benk. Vi anbefaler at man prøver seg fram til man finner en løsning man er fornøyd med.

Naboens trådløsnett

Siden luften er et delt medium vil trådløsnett kunne forstyrre hverandre. Det finnes programvare for å scanne etter nabonettverk og finne ledige kanaler, f.eks. inSSIDer og ekahau. Det er også mulig å logge på ruteren og prøve en annen kanal for å teste om bredbåndshastigheten blir bedre eller verre. Et annet problem med trådløse nett er at andre typer elektronisk utstyr kan lage forstyrrelser, f.eks. mikrobølgeovner, trådløse høyttalere, bluetooth-utstyr og i prinsippet alt annet som opererer på 2,4GHz. Har man mulighet til å bruke 5GHz-båndet vil dette ofte være en stor fordel, både mtp. forstyrrelser og bredbåndshastighet.

Dårlig trådløsdekning

Dersom trådløsruteren din ikke har så stort dekningsområde som du ønsker, er det fullt mulig å sette opp flere aksesspunkter. De fleste av disse kan mates enten med kabel eller trådløst. Disse får man kjøpt for en rimelig penge hos de fleste som selger datautstyr. Vi i Svorka har flere ulike løsninger for hvordan dette kan gjøres. Vi kan blant annet tilby produktet «Premium Wifi». Dette er et fleksibelt produkt som gir deg tilnærmet optimal dekning der du trenger det i boligen. Klikk her for å mer informasjon om produktet.

Når bør du bruke nettverkskabel?

Det anbefales å bruke kablet forbindelse til enheter som bruker mye båndbredde, slik at disse ikke bruker opp all trådløskapasitet. Bruk av kabel anbefales også dersom man kjører programvare som er sensitivt for responstid, f.eks. en del online spill.

Alder på PC, nettbrett og mobiltelefon

Har du eldre modeller av elektroniske apparater kan du sannsynligvis ikke forvente å få samme bredbåndshastighet som på nytt utstyr. Men dette er selvfølgelig avhengig av kvalitet på nettverkskort. Har du et bredbåndsabonnement på 100 Mbit/s vil du med et nettbrett som er 4-5 år gammelt kunne forvente å laste ned 30-40 Mbit/s. trådløst. Det gjelder uansett om du sitter 3 meter fra modem/ruter. Med en ny mobiltelefon vil du fra samme sted kunne få 100 Mbit/s. Regelen er at etter hvert som teknologien utvikler seg, bør du bytte ut denne typen apparater for å få forventet hastighet. Kobler du til med kabel vil du automatisk oppnå høyere hastighet, også på eldre modeller, men avhengig av kvalitet.

Vi anbefaler deg å se Canal Digitals film om samme tema.

Har du spørsmål eller trenger flere tips?
Ta kontakt med våre hyggelige kundebehandlere på epost: bredband@svorka.no eller telefon 97 91 22 22.