Åpne offentlige nettverk

4. desember 2018
shutterstock_192458183
Åpne offentlige nettverk.Shutterstock foto

Det er ofte vi kobler oss til åpne trådløse nettverk når vi er ute og reiser, i stede for å bruke mobildata – men er det så lurt?

Åpne offentlige nettverk

Det er de nettverkene du kan koble deg til i det offentlige rom. De er i tog, busser, hoteller, flyplasser, kafeer og det kommer flere og flere av dem. På disse nettverkene kan du surfe på nett uten å måtte betale.

Når du er tilkoblet slike nettverk må du være forsiktig og tenke over hvilke sider du går inn på. Disse nettverkene kan brukes av de som ønsker tilgang til informasjonen på din mobil, nettbrett eller PC.

Falske nettverk

Hackere kan lure deg inn på sine egne, falske nettverk – og dermed få full kontroll over hva du gjør på nettet. Ved å for eksempel sette opp et nettverk på en offentlig plass med et navn som er knyttet til en restaurant eller annen bedrift i nærheten kan de lokke uvitende inn.

Da fører de deg ofte til en falsk nettside, som ser ut som den vanlige. Sidene de vanligvis bruker er Facebook og Gmail. Logger du deg inn på den falske siden vil du bli videresendt til den ekte nettsiden, mens hackeren sitter igjen med brukernavnet og passordet ditt.

Slik surfer du tryggere på offentlige nettverk

  • Bruk helst offentlige nettverk der du må oppgi tilgangskode
  • Ikke bruk nettbank, mobilbank eller andre sider du må oppgi personopplysninger
  • Bruk en programvare som krypterer kommunikasjonen eller bruk en VPN-forbindelse
  • Sørg for att brannmuren er aktivert, og at du har et antivirusprogram
  • Slå av innstillingen på telefonen din som gjør at den kobler seg opp mot tilgjengelige trådløse nettverk automatisk

Nettvett.no har også flere tips til hvordan du surfer tryggere når du er på reise.

Bruk 4G istede

Mobile nettverk er mye vanskeligere å angripe enn trådløse nettverk, og sikkerhetseksperter anbefaler derfor å bruke mobile nettverk så lenge det er mulig.

 

Kilder: dinside.no, danskebank.no